Paprykowe sznycle ze szpinakiem
2009-04-21 12:00:25Sznycle:
- 80 dag karkówki
- 2 papryki
- Jajko
- Sól
- Pieprz
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- Papryka mielona słodka
- Sól, pieprz
Szpinak:
- Opakowanie mrożonego szpinaku
- Oliwa z oliwek
- Majeranek, bazylia, biały pieprz
- Ząbek czosnku
Wykonanie:
1. Mięso myjemy, usuwamy tłuszcz, mielimy.
2. Dodajemy jajko, papryki, uprzednio umyte i pokrojone w drobną kostkę.
3. Pokrojoną cebulę na łyżce oliwy gotujemy, dopóki nie nabierze złocistego koloru.
4. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
5. Doprawiamy przyprawami.
6. Wszystkie powyższe składniki mieszamy. Formujemy małe sznycelki.
7. Smażymy sznycle na oliwie z oliwek, dopóki się nie zrumienią. Należy pamiętać, iż oliwa nie może być zbytnio rozgrzana, aby sznycle się nie przypaliły.
8. Szpinak rozmrażamy. Dodajemy do niego przyprawy i łyżkę oliwy oraz czosnek. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu, dopóki woda nie odparuje.
9. Sznycelki podajemy ze szpinakiem i makaronem, ryżem bądź kaszą.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)