Sos pieczarkowy z kurczakiem
2009-02-23 12:21:27- pojedyncza pierś z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- śmietana kremówka (ok. ź szklanki)
- 2 łyżki masła
- przyprawy (sól, pieprz, przyprawa w płynie do zup i sosów)
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na roztopionym na patelni maśle.
2. Po ok. 3 minutach dodaj obrane i pokrojone pieczarki (jeżeli są małe, można je pokroić na 4 części – „na krzyż”).
3. Wszystko smażyć przez chwilę, po czym doprawić do smaku i dusić pod przykryciem ok. 20 min.
4. Dolać śmietanki, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
Proponuję podawać z puree ziemniaczanym z fasolką szparagową – ugotowane ziemniaki tłuczemy i mieszamy z masłem i ciepłym mlekiem. Doprawiamy solą. Przed podaniem mieszamy je z ugotowaną i pokrojoną na kawałki fasolką szparagową.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)