Tagliatelle z brokułami, kalafiorem i serem pleśni
2008-01-11 20:29:36- brokuły
- kalafior
- serek pleśniowy pokrojony w kostkę
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Makaron wrzucić do wrzątku i gotować 10-12 minut aż będzie al dente. W tym czasie podzielić brokuły i kalafior na małe różyczki. Dodać je do gotującej się na wolnym ogniu makaronu na ostatnie 2-3 minuty. Odcedzić makaron z warzywami na dużym sicie. Przepłukać rondel i postawić na małym ogniu. Wrzucić pokrojony i obrany ze skórki ser. Podgrzewać chwilę, często mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładki, kremowy sos. Dodać makaron z warzywami i zamieszać, aby cały makaron pokrył się sosem. Podgrzewać jeszcze chwilę. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)