Zapiekanka ze szpinakiem i sosem beszamelowym
2008-01-26 21:53:42- paczka makaronu
- ok. 40 dag pieczarek
- biała część pora
- torebka soczewicy zielonej
- 1 papryka czerwona
- 7-5 łyżek śmietany 18%
- 2,5 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- curry
- sól i pieprz
Pieczarki, paprykę i por myjemy i kroimy. Szpinak rozmrażamy, myjemy i drobno siekamy. W garnku gotujemy soczewicę (do wody dodajemy 1/2 szklanki mleka i łyżkę sosu sojowego, który możemy zastąpić kostką rosołową). Na patelni podgrzewamy olej lub oliwę i na małym ogniu dusimy przez ok. 10 min. paprykę i pora. Następnie dodajemy pieczarki i znów dusimy przez 10 min. Na końcu dodajemy szpinak oraz soczewicę i na trochę większym ogniu, ciągle mieszając, smażymy aż wytraci większość wody. Dodajemy 2 łyżki śmietany, sól, curry i pieprz.
Gotujemy makaron. Pamiętajmy, żeby do gotującej się wody dodać łyżkę oleju, wtedy makaron po ugotowaniu nie będzie się sklejał.
Sos beszamelowy:
Roztapiamy w rondlu masło i dodajemy mąkę. Podgrzewamy przez około 2 minuty i dodajemy mleko. Mieszamy i podgrzewamy aż zacznie gęstnieć. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz. Podgrzewamy aż całkiem zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 200 stopni. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce układamy na przemian warstwę makaronu i farszu. Zalewamy je dokładnie sosem beszamelowym i wstawimy do piekarnika na ok. 30-40 min.
Smacznego!
Kamila Ochędzan
(dlastudentki@dlastudenta.pl)