Dania główne - Kulinaria

Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem

2012-10-25 08:46:50

Jesienna słota i zimno, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podczas przesilenia jesienno-zimowego  możemy odczuwać senność i problemy z koncentracją.

Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na rozgrzewkę wystarczy porcja smacznej i pożywnej zupy, która natychmiast poprawi nastrój. Przygotowując ją najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa, a takim jest z pewnością dynia. Idealnie o tej porze roku sprawdzi się zupa dyniowa zagęszczona, zamiast śmietany, kremowym serkiem topionym. 

Składniki:
1 kg dyni
1 duża cebula
kawałek korzenia imbiru – ok. 3 cm
2 opakowania kremowego serka topionego, np. MSM Mońki (2x100 g)
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól

Przygotowanie:  
1.    Dynię przekrajamy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy  w kostkę.
2.    Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.
3.    Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.
4.    Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut aż dynia będzie miękka.
5.    Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione MSM Mońki, które świetnie zagęszczą konsystencję. Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.

Wskazówka:
Jeśli urządzasz jesienne przyjęcie i chcesz zachwycić gości, możesz w oryginalny sposób podać zupę i zrobić swojego rodzaju wazę z dyni. W tym celu wybierz warzywo bez plam i skaz na skórce, tak żeby ustawione prosto nie przewracało się. Dynię wcześniej umyj w gorącej wodzie, a następnie zetnij od góry na wysokości ok 4 cm. W ten sposób powstanie pokrywka do wazy. Łyżką wybierz ze środka pestki i miąższ.

ip

Słowa kluczowe: przepisy dania na jesień zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Kto wymyślił pizzę?
Kto wymyślił pizzę?

Z jakiego miasta pochodzi pizza i kto ją wymyślił? Oto odpowiedzi!

Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Wytrawne naleśniki na słono ze szpinakiem i fetą zrobisz w prosty i szybki sposób.

Przepis na domowe hamburgery
Przepis na domowe hamburgery

Domowy hamburger jest zdecydowanie zdrowszy od tego kupionego w barze.

Polecamy
Obiad prosto z Niemiec
Obiad prosto z Niemiec

Polacy zachwycają się chińskim kurczakiem, włoską pizzą czy tureckim kebabem. To już nie moda, a przyzwyczajenie, codzienność. Zajrzyjmy jednak do naszych bliższych sąsiadów - Niemców.

7 sposobów na naleśnika
7 sposobów na naleśnika

Naleśniki są prostym i smacznym daniem, które dzięki dodatkom zyskuje całkowicie innego smaku.

Ostatnio dodane
Kto wymyślił pizzę?
Kto wymyślił pizzę?

Z jakiego miasta pochodzi pizza i kto ją wymyślił? Oto odpowiedzi!

Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Wytrawne naleśniki na słono ze szpinakiem i fetą zrobisz w prosty i szybki sposób.

Kupony i kody rabatowe