Co zrobić z nadmiarem żywności po świętach?
2019-04-02 16:26:19Przygotowywania wielkanocnych potraw sięgają swoją historią starych tradycji. Wraz z bogaceniem się ludzi, na stole przybywały kolejne smakołyki, a ten pod ich ciężarem uginał się coraz bardziej, aż do dzisiaj. XXI wiek staje pod znakiem zapytania jako stulecie konsumpcjonizmu, w którym ludzie kupują więcej żywności niż są w stanie faktycznie zjeść.
W przeprowadzonym badaniu - 25% Polek i Polaków jako główną przyczynę marnowania jedzenia w domu wskazuje zbyt duże zakupy. Każdego roku minimum 9 milionów ton żywności trafia na śmietnik, to w przeliczeniu na jednego człowieka w naszym kraju, zatrważająca ilość - setki kilogramów zmarnowanego jedzenia. Wyrzucanie produktów generuje także inne problemy. Wyprodukowanie jedzenia pociąga za sobą zużycie ogromnych ilości zasobów wody. Kolejną istotną kwestią jest wytworzenie wielu ton dwutlenku węgla. Z jednej strony budzi to niepokój na gruncie problemów środowiska, z drugiej zaś jest to katastrofalny obraz w kontraście do tego, że ponad 2 miliony ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie, a setki tysięcy ludzi nie stać na chociaż jeden ciepły posiłek w ciągu dnia.
Święta to także szczególny czas w roku, w którym możemy zaangażować się w pomoc innym przy odrobinie chęci i dobrej woli. W wielu miastach organizowane są zbiórki żywności zarówno przed świętami, ale także w ciągu całego roku. Zamiast wyrzucać produkty, których ludzie nie są w stanie przejeść, można oddać je w miejsca, gdzie takie zbiórki żywności są prowadzone, czyli różnego rodzaju schroniska, banki żywności i organizacje pomocowe, które z chęcią przyjmują darowizny, w tym warzywa, owoce, wędliny, konserwy, słodycze, mrożonki, ryże, makarony, kasze. W ten sposób choć trochę można przyczynić się do ograniczenia marnowania ogromnych ilości żywności.
NB
fot. pixabay.com
Źródło: niemarnujemy.pl