Daktyle w twojej diecie [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
2015-03-11 15:27:05Daktyle to słodkie owoce, które nadają się świetnie dla osób, które mają problemy m.in. z trawieniem. Balansują one proces trawienia w naszym organizmie, krótko mówiąc, biorą w nim czynny udział. Dodają także dużo energii, po ich zjedzeniu, zaledwie w pół godziny, czujemy się o wiele bardziej chętni do życia.
Czytaj też: Pyszne i oryginalne sałatki wiosenne >>
Daktyle poleca się także kobietom w ciąży oraz osobom, które mają problemy ze wzrokiem. Jeśli będziesz spożywać jednego daktyla dziennie, nie musisz bać się o swoje oczy! Jakie jeszcze zalety posiadają daktyle?
Właściwości daktyli
Daktyle są bogatym źródłem witaminy A1. Jest ona niezbędna dla naszego wzroku, ale i skóry. Dodatkowo w daktylach znajdziemy witaminy B1, B2, B3, B5, C i K. Również możemy w nich szukać potasu, magnezu, wapnia, niacyny i ryboflawiny.
Daktyle słyną ze swoich właściwości przeczyszczających. Cierpisz na zaparcia? Sięgnij po nie i to w dużych ilościach! Najlepiej jeśli namoczysz daktyle w wodzie i zostawisz na całą noc. Rano spożyj je i czekaj na efekty. Daktyle pomagają także przy biegunce. Jeśli cię dopadła - zjedz daktyla, organizm dobrze go strawi i zahamuje niechcianą przypadłość.
Masz problemy z jelitami? Mamy na to sposób! Regularne spożywanie daktyli wspomaga ich pracę i hamuje negatywny wpływ niektórych bakterii. Dodatkowo daktyle wspomagają tych, którzy borykają się z niedowagą. Składają się głównie z tłuszczów, cukrów i protein, które zatrzymają niechcianą utratę wagi. Jeden daktyl zawiera ok. 3000 kalorii. To ci wystarczy.
Na problemy z rakiem, sercem i popędem... daktyle!
Badania udowodniły również, że daktyle dobroczynnie wpływają na nasze serce. Namoczone i zjedzone mają wspomóc jego pracę. Prócz usprawnienia pracy naszego serca, daktyle są swoistego rodzaju afrodyzjakiem. Mają podnieść naszą sprawność seksualną. Zmiksuj rano miód i kardamon wraz z daktylami. Zjedz taką mieszankę i ciesz się swoim pożyciem!
Daktyle pomagają także w leczeniu raka jamy brzusznej. Działają niczym tonik, który oczyszcza jamę ze zbędnych toksyn i innych niepotrzebnych nam do funkcjonowania rzeczy. Daktyle jako składnik naturalny nie powodują żadnych efektów ubocznych, wręcz odwrotnie, pomagają trawić i dostarczają nam niezbędną energię.
Jesteś na diecie, albo masz kaca?
Zamiast słodyczy spróbuj zjeść daktyle. Są one bogate w błonnik i bardzo sycą, niszcząc tym samym uczucie głodu i popęd do słodyczy. Dodatkowym atutem jest to, iż chronią nasz organizm przed cholesterolem!
Dodatkowo daktyle zawierają kwas taninowy, który działa przeciwzapalnie, przeciwinfekcyjnie i przeciwkrwotocznie. Daktyle wspomagają także przepływ tlenu we krwi, a ponad to... działają na kaca! Umocz daktyle w wodzie, a rano wypij daktylową wodę! Gotowe.
To też cię zainteresuje: Jak jeść granat? [WIDEO] >>
PRZEPISY NA POTRAWY Z DAKTYLAMI
Pierś z indyka nadziewana daktylami
Potrzebujesz
1 pierś z indyka
pieprz
przyprawa do indyka lub drobiu
bazylia
sos sojowy
sól ziołowa
papryka ostra
2 ząbki czosnku
musztarda francuska
suszone daktyle bez pestek do mięs
Sposób przygotowania
Umyj mięso, natrzyj przyprawami. Następnie opłucz daktyle, osusz je. Lekko rozklep pierś, rozłóż ją na folii, ułóż na niej daktyle. Zwiń wszystko i zepnij wykałaczkami. Następnie natrzyj mięso musztardą, zawiń w folię i schowaj do lodówki. Następnego dnia zawinięte w folię mięso włóż do parownika. Niech "paruje" ok. 1 godziny. Gotowe.
Pasta daktylowa z rodzynkami
Potrzebujesz
300 g suszonych daktyli bez pestek
garść rodzynek
Sposób przygotowania
Suszone daktyle i rodzynki zalej wrzątkiem, odcedź, gdy troszkę zmiękną. Wszystko włóż do miksera i miksuj tak, by daktyle i rodzynki zmieniły się w gęstą pastę. Gotową pastę możesz dodać do naleśników lub placków typu pencake.
Tarta daktylowa
Potrzebujesz
Ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
3 żółtka
Masa:
250 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
jajko
sok z 1 pomarańczy
szklanka mielonych migdałów
2 łyżki mąki
Oraz:
200 g daktyli
2 łyżki dżemu pomarańczowego
Sposób przygotowania
Na stolnicy zagnieć mąkę z cukrem pudrem i kawałkiem masła. Ciasto wyrabiaj do chwili, aż twoja masa będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtko i ponownie zgniataj. Wyrabiaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Włóż do lodówki i zostaw na 2 godziny. Następnie rozwałkuj ciasto na pergaminie do grubości 1/2 cm. Przenieś o formy, usuń pergamin, wylep formę ciastem. Piecz w piekarniku przez 15 min, przy temp. 130 stopni. W tym czasie ucieraj mascarpone z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj, wlej sok. Gdy wszystkie składniki dobrze się zmieszają, dodaj migdały i mąkę, pomieszaj. Przełóż masę na podpieczony spód, następnie ułóż połówki daktyli. Zapiecz na złoty kolor. Udekoruj dżemem.
Roladki z daktyli zapiekane w boczku
Potrzebujesz
225 g daktyli bez pestek
110 g całych migdałów
500 g wędzonego boczku w plastrach
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik włączając go na funkcję grillowania. Potnij daktyle i do każdego włóż po jednym migdale. Nadziany daktyl owiń boczkiem i zepnij wykałaczką. Przygotowane zawijańce piecz przez ok. 10 minut, aż do momentu zbrązowienia boczku.
Ewa Wieczorska
Fot. www.dessert.net.au