Sangria
2008-10-01 08:53:31Składniki:
- niedrogie hiszpańskie wino półwytrawne (czerwone)
- 20ml mocniejszego alkoholu – ja używam Brandy, ale może być też likier, np. triple sec
- pomarańcza
- cytryna
- jabłko
- cukier
- lód
- Fanta lub Mirinda
Przygotowanie:
1. Do dużego dzbanka wrzucamy owoce: cytrusy kroimy w grube plastry i każdy plaster na 4 części, jabłka w kostkę. Zasypujemy cukrem (ok. 1 łyżki stołowej) i zalewamy 20ml brandy lub innego alkoholu. Najlepiej jest wstawić to na godzinę do lodówki.
2. Owoce zalewamy schłodzonym winem i napojem gazowanym.
3. Całość dopełniamy lodem i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Moim ulubionym elementem Sangrii są owoce, szczególnie jabłka. Pamiętać należy jednak, że Sangrii nie da się zrobić dużo wcześniej (kilka dni), gdyż owoce mogą zacząć fermentować. Jeśli jest taka potrzeba, to przygotowuję Sangrię na bieżąco – wyjmując jeden dzbanek z lodówki, przygotowuję następny. Pomijam wtedy etap godzinnego chłodzenia owoców z cukrem – mieszam wszystko naraz i wstawiam do lodówki.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)