Chcesz być zdrowa i szczupła? Pij herbatę!
2006-04-03 00:00:00Ten aromatyczny napój towarzyszy nam, na co dzień - herbatę pijemy najczęściej po posiłkach, aby usprawnić trawienie, po długim spacerze, aby rozgrzać organizm i w czasie wytężonej pracy umysłowej, aby rozjaśnić umysł i dodać sobie energii. I być może ze względu na tę właśnie powszedniość, nie jesteśmy w stanie zauważyć i docenić dobroczynnej roli herbaty w naszym życiu. A picie herbaty oznacza tak naprawdę czerpanie zdrowia i sił witalnych prosto z natury – zawiera ona, bowiem liczne składniki mineralne, witaminy (m.in. A, B2, C), olejki eteryczne, a także flawonoidy (związki aktywizujące enzymy pokarmowe).
Wyróżniamy wiele gatunków herbat, jednakże zarówno herbata czarna, jak i zielona, czy czerwona, produkowane są z tej samej rośliny, tzn. krzaku herbacianego o łacińskiej nazwie thea sinensis. To, co je różni to sposób produkcji (dokładnie długość procesu fermentacji), a co za tym idzie ilość zawartych w nich cennych substancji.
Najbardziej popularnym gatunkiem jest herbata czarna, niestety ze względu na długi proces fermentacji jest ona bardzo uboga w składniki mineralne i witaminy. Pocieszającym jest fakt, iż zawiera ona potężną dawkę przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed powstawaniem zmian prowadzących do nowotworów i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Czarna herbata posiada także dużą ilość garbników, które wykazują działanie przeciwbakteryjne i wspomagają leczenie np. infekcji żołądkowych. Niestety ta odmiana herbaty może zaszkodzić cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego i chorobę wrzodową.
Herbata czerwona również jest poddawana stosunkowo długiemu procesowi fermentacji, aczkolwiek krótszemu niż w przypadku herbat czarnych. Podczas tego właśnie procesu powstają wspomniane już wyżej flawonoidy, które pobudzają przemianę materii, odtruwają organizm i w znacznym stopniu przyspieszają spalanie tłuszczów. Dlatego też herbata czerwona zwana jest często 'zabójcą tłuszczu'. Ale to nie koniec listy dobroczynnych właściwości tego aromatycznego napoju – herbata czerwona wspomaga pracę wątroby (łagodzi skutki nadużycia alkoholu), pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a przede wszystkim doskonale wpływa na nasze samopoczucie.
Herbata zielona różni się od herbaty czarnej i czerwonej tym, że w ogóle nie jest poddawana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. Dzięki temu, odmiana ta jest najwartościowsza z wyżej wymienionych. Lista jej dobroczynnych właściwości jest bardzo długa. Herbata ta m.in.:
- Pobudza i ułatwia trawienie;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Zapobiega powstawaniu cellulitu;
- Reguluje przemianę tłuszczów w energię;
- Działa przeciwnowotworowo;
- Poprawia pracę układu krążenia, chroni przed chorobami serca;
- Pomaga leczyć cukrzycę;
- Usprawnia pracę wątroby i nerek;
- Wzmacnia odporność;
- Wspomaga szybkość zapamiętywania i kojarzenia, zwiększa koncentrację;
- Wzmacnia również szkliwo zębów (zawiera fluor);
To tylko namiastka walorów profilaktyczno-leczniczych, jakie posiada zielona herbata.
Za najwyższy gatunek uznawana jest herbata biała, którą zbiera się tylko raz w roku i to tylko ręcznie. Nie podlega ona żadnemu procesowi, ponieważ suszy się ją od razu po zebraniu. Z tego właśnie względu jej działanie przeciwrodnikowe jest zdecydowanie najsilniejsze. Nie tylko chroni przed rakiem, ale także opóźnia proces starzenia się organizmu, przez co pomaga zachować młodość. Herbata ta posiada także największą dawkę kofeiny, a w związku z tym silnie pobudza i rozjaśnia umysł. Niestety ten gatunek jest u nas wciąż mało popularny.
Biała i zielona, czerwona, a na końcu czarna – tak przedstawia się hierarchia w królestwie herbaty, od najbardziej korzystnej dla zdrowia, do tej, która zawiera najmniej dobroczynnych substancji, a czasami może nam nawet szkodzić. I jeśli chcemy zachować zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie, tak też powinien wyglądać nasz schemat częstości sięgania po określone gatunki herbaty,
Monika Śliwa
Wyróżniamy wiele gatunków herbat, jednakże zarówno herbata czarna, jak i zielona, czy czerwona, produkowane są z tej samej rośliny, tzn. krzaku herbacianego o łacińskiej nazwie thea sinensis. To, co je różni to sposób produkcji (dokładnie długość procesu fermentacji), a co za tym idzie ilość zawartych w nich cennych substancji.
Najbardziej popularnym gatunkiem jest herbata czarna, niestety ze względu na długi proces fermentacji jest ona bardzo uboga w składniki mineralne i witaminy. Pocieszającym jest fakt, iż zawiera ona potężną dawkę przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed powstawaniem zmian prowadzących do nowotworów i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Czarna herbata posiada także dużą ilość garbników, które wykazują działanie przeciwbakteryjne i wspomagają leczenie np. infekcji żołądkowych. Niestety ta odmiana herbaty może zaszkodzić cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego i chorobę wrzodową.
Herbata czerwona również jest poddawana stosunkowo długiemu procesowi fermentacji, aczkolwiek krótszemu niż w przypadku herbat czarnych. Podczas tego właśnie procesu powstają wspomniane już wyżej flawonoidy, które pobudzają przemianę materii, odtruwają organizm i w znacznym stopniu przyspieszają spalanie tłuszczów. Dlatego też herbata czerwona zwana jest często 'zabójcą tłuszczu'. Ale to nie koniec listy dobroczynnych właściwości tego aromatycznego napoju – herbata czerwona wspomaga pracę wątroby (łagodzi skutki nadużycia alkoholu), pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a przede wszystkim doskonale wpływa na nasze samopoczucie.
Herbata zielona różni się od herbaty czarnej i czerwonej tym, że w ogóle nie jest poddawana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. Dzięki temu, odmiana ta jest najwartościowsza z wyżej wymienionych. Lista jej dobroczynnych właściwości jest bardzo długa. Herbata ta m.in.:
- Pobudza i ułatwia trawienie;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Zapobiega powstawaniu cellulitu;
- Reguluje przemianę tłuszczów w energię;
- Działa przeciwnowotworowo;
- Poprawia pracę układu krążenia, chroni przed chorobami serca;
- Pomaga leczyć cukrzycę;
- Usprawnia pracę wątroby i nerek;
- Wzmacnia odporność;
- Wspomaga szybkość zapamiętywania i kojarzenia, zwiększa koncentrację;
- Wzmacnia również szkliwo zębów (zawiera fluor);
To tylko namiastka walorów profilaktyczno-leczniczych, jakie posiada zielona herbata.
Za najwyższy gatunek uznawana jest herbata biała, którą zbiera się tylko raz w roku i to tylko ręcznie. Nie podlega ona żadnemu procesowi, ponieważ suszy się ją od razu po zebraniu. Z tego właśnie względu jej działanie przeciwrodnikowe jest zdecydowanie najsilniejsze. Nie tylko chroni przed rakiem, ale także opóźnia proces starzenia się organizmu, przez co pomaga zachować młodość. Herbata ta posiada także największą dawkę kofeiny, a w związku z tym silnie pobudza i rozjaśnia umysł. Niestety ten gatunek jest u nas wciąż mało popularny.
Biała i zielona, czerwona, a na końcu czarna – tak przedstawia się hierarchia w królestwie herbaty, od najbardziej korzystnej dla zdrowia, do tej, która zawiera najmniej dobroczynnych substancji, a czasami może nam nawet szkodzić. I jeśli chcemy zachować zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie, tak też powinien wyglądać nasz schemat częstości sięgania po określone gatunki herbaty,
Monika Śliwa
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Fot. Achaja
Słowa kluczowe: zdrowie dieta odchudzanie herbata