Czosnkowa pieczeń
2008-12-23 09:50:27- 1 kg mięsa (szynka, łopatka lub karczek)
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, ulubiona mieszanka przypraw (polecam gyros lub meksykańską)
- cebula
- olej lub margaryna
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy. Obieramy ząbki czosnku i każdy kroimy wzdłuż na 4 części.
2. Nakłuwamy dosyć gęsto mięso nożem i w każde nacięcie wkładamy jedną ćwiartkę ząbka czosnku.
3. Mięso obsypujemy solą (niezbyt obficie, bo mieszanka przypraw zazwyczaj jest dosyć słona), pieprzem i mieszanką przypraw. Najlepiej jest mięso włożyć w takim stanie na noc do lodówki. Jeżeli jednak nie mamy czasu, zabieramy się do smażenia.
4. W dużym rondlu z pokrywką rozgrzej tłuszcz. Obsmaż mięso (ok. 1 min z każdej strony) i wrzuć obraną i przekrojoną na pół cebulę.
5. zalej do połowy wodą, wrzuć ziele angielskie (2-3 kuleczki) i duś pod przykryciem przez ok. 2 godz.
Pamiętaj, aby stale uzupełniać zapas wody z rondlu.
Zamiast mieszanki przypraw możemy użyć obficie majeranku lub tymianku.
Z otrzymanego wywaru możemy przygotować sos – dolewamy pół szklanki kremówki wymieszanej z 2 łyżkami mąki. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Smacznego!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)