Filet z nadzieniem serowym
2008-10-23 09:24:09- 2 duże filety z indyka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki sera żółtego
- jajko
- mleko
- 3 łyżki mąki i 3 łyżki bułki tartej
- ocet winny biały
- olej winogronowy
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- bazylia
- natka pietruszki
Wykonanie:
1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Usunąć żyły i nadmiar tłuszczu.
2. Posolić, popieprzyć, posypać bazylią. Polać łyżeczką octu winnego.
3. Tak zamarynowane mięso odstawić na co najmniej 30 min. w ciemne i chłodne miejsce (niekoniecznie lodówka).
4. Skroić cebulkę i czosnek w drobne paseczki i podsmażyć na na kilku łyżkach oleju winogronowego.
5. Ubić filety, położyć na filecie plasterek szynki na tym ser żółty i złożyć na pół.
6. Jajko roztrzepać z dwoma łyżkami mleka. Obtoczyć w jajku filety, następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką.
7. Następnie obsmażać z obu stron filety (na tym samym oleju co cebulkę razem z nią), dopóki się nie zrumienią. Dla pewności można mięsko obadać widelcem czy już się usmażyło czy jeszcze jest surowe.
8. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z warzywami lub w sosie śmietanowym.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)