Jak przetrwać upały? - praktyczne porady
2023-06-20 11:44:46Lato zawitało do Polski pełną parą. Da się to odczuć już od kilku dni, od kiedy temperatura zaczęła wynosić ponad 25 stopni Celsjusza. Mimo że dla niektórych to idealna pogoda, inni walczą wówczas o przetrwanie. Jak radzić sobie w upalne dni? Podpowiadamy!
Zobacz też: O jakich akcesoriach warto pamiętać latem?
Kontroluj temperaturę w mieszkaniu
Pierwszym, od czego warto zacząć to kontrola temperatury w pomieszczeniach, w których przebywamy na co dzień. Skuteczną metodą jest zamykanie i zasłanianie okien po to, aby gorące powietrze z zewnątrz nie dostawało się do środka. Wietrzenie mieszkania jest zalecane o poranku lub wieczorem, gdy temperatura na dworze spada. Wówczas warto otworzyć kilka okien w mieszkaniu i zrobić tzw. przeciąg, aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza.
Unikaj słońca
Najwyższe temperatury w ciągu dnia są odnotowywane w godzinach 11-15. Wtedy właśnie słońce grzeje najsilniej. Aby przetrwać upały, warto pozostać w tym czasie w domu. Jeśli jednak jest to niemożliwe, należy przebywać jak najczęściej w cieniu. W przypadku konieczności wyjścia na słońce należy założyć jasne, przewiewne ubrania (najlepiej z bawełny) i nie zapomnieć o kremie z filtrem UV oraz nakryciu głowy. W ciągu dnia dobrze jest spędzić 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Woda przyniesie ukojenie
Woda w różnych postaciach pomoże w przetrwaniu upalnych dni. Konieczne jest, aby spożywać minimum 2 litry wody dziennie, aby nie doszło do odwodnienia organizmu. Warto również często korzystać z zimnych pryszniców i robić zimne okłady na ciele (np. kłaść zamoczony w zimnej wodzie ręcznik na kark). Należy unikać alkoholu i napojów z kofeiną, ponieważ są one moczopędne i mogą doprowadzić do odwodnienia.
Zobacz także: Odwodnienie organizmu - jak je rozpoznać?
Unikaj ciężkostrawnych posiłków
Podczas wysokich temperatur organizm może być zbyt przeciążony upałem, co prowadzi do trudności z trawieniem ciężkostrawnych posiłków. W gorące dni warto spożywać dużo warzyw i owoców, szczególnie tych, które zawierają w sobie wodę. Są to m.in.: ogórki, pomidory, marchew, arbuzy, truskawki, maliny i pomarańcze.
KD
fot. pexels
Źródło: gov.pl