Jakie owoce mają najwięcej witaminy D?
2024-02-22 12:13:05Witamina D nazywana jest witaminą słońca. Produkowana jest w skórze człowieka pod wpływem promieniowania słonecznego. Czy można ją dostarczyć organizmowi wraz z dietą? Sprawdź, czy owoce i inne produkty spożywcze mogą być dobrym źródłem witaminy D!
Witamina D - co warto o niej wiedzieć?
Witamina D powstaje w organizmie człowieka na skutek ekspozycji skóry na promieniowanie słoneczne. Określenie witamina D stosuje się powszechnie do nazwania witaminy D3 zawartej głównie w produktach odzwierzęcych. Substancja ta odgrywa istotną rolę w zachowaniu zdrowia kości i skóry. Witamina D to jedyna witamina, której suplementację zaleca się zdrowym osobom. Wspomaga naturalną gospodarkę wapniowo-fosforową organizmu, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania ważnych organów.
Witaminy D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol) to inne substancje. Różnią się nieco sposobem metabolizowania przez wątrobę. Obie pełnią rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Wspierają zdrowie kości i mięśni. Warto zaznaczyć, że witaminy D3 nie znajdziesz w owocach, które są bogatym źródłem wielu innych witamin i mikroelementów. Stanowią cenny element diety, aczkolwiek nie mogą dostarczać tego konkretnego składnika. Należy go uzupełniać poprzez suplementację. Warto też uwzględniać w diecie obecność produktów odzwierzęcych lub artykułów wzbogaconych w witaminę D3.
Aby dowiedzieć się więcej o Witaminie D, odwiedź: https://www.allecco.pl/witamina-d.html
W jakich produktach spożywczych znajduje się witamina D2?
Witaminę D2 można znaleźć także w artykułach spożywczych, które nie pochodzą od zwierząt. Produkty zawierające witaminę D2 to m.in. rośliny i grzyby. Przede wszystkim znajduje się ona w warzywach zielonych takich jak szparagi, brokuły, szpinak. Jest też obecna w grzybach (shitake, pieprznik jadalny, pieczarki) i w oleju rzepakowym.
Źródła witaminy D3 w pożywieniu – dieta i suplementacja
Witamina D3 znajduje się m.in. w produktach odzwierzęcych. Największe jej ilości zawarte są w tłustych rybach morskich, żółtkach jaj kurzych, żółtych serach i krowim mleku. Można też ją znaleźć w olejach, nasionach i orzechach. Dostępność witaminy D największa jest w naturalnych jej źródłach. W określonych sytuacjach, np. podczas diety eliminacyjnej lub w przypadku ograniczania produktów mięsnych i nabiału w diecie można też posiłkować się żywnością modyfikowaną w procesie produkcji. W witaminę D3 wzbogaca się sztucznie niektóre składniki diety, takie jak np. soki owocowe, jogurty, margaryny oraz napoje roślinne.
Witaminę D3 suplementuje się w prosty sposób. Dostępna jest w formie kapsułek, żelek, kropli, syropu i płynu. Warto przyjmować ją rano po zjedzeniu śniadania. Dawkę należy dopasować do wieku i masy. Najczęściej ilość podana jest na opakowaniu w jednostce IU. Niemowlętom zaleca się spożywanie co najmniej 400 IU witaminy D3 na dobę, a osobom dorosłym około 2000 IU.
Spożycie produktów spożywczych zawierających witaminę D to sposób na częściowe uzupełnienie jej niedoborów. Dlatego zalecana jest suplementacja tej witaminy w okresie niedostatecznego nasłonecznienia, czyli od września do kwietnia.
Artykuł Partnera
fot. Freepik