Kotlety mielone
2007-10-13 20:10:09- Mięsa mielonego
- Czerstwej bułki (namoczonej i odciśniętej)
- Jajek/jajka
- Cebuli (pokrojonej drobniutko lub startej na tarce)
- Soli i pieprzu.
Wszystko mieszamy, formujemy kotlety, malutkie kuleczki lub cokolwiek nam fantazja podsunie na myśl, otaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju lub margarynie. Możemy też masę mięsną odstawić na jakiś czas do lodówki, będą smaczniejsze kotlety, jednak nie jest to konieczne.
Podaję przepis, żeby podać sposoby na urozmaicenie zwykłych mielonych. Możemy dodać czosnek i przyprawę do gyrosu i już mamy inny smak, bardzo oryginalny jak na tak pospolite kotlety. Możemy wetrzeć do masy mięsnej paprykę, możemy dodać dużo szczypiorku i pietruszki, możemy urozmaicić je też sosem sojowym, przyprawą typu maggi lub zwykłymi ziołami suszonymi – majerankiem, tymiankiem, lubczykiem. Zachęcam do eksperymentów.
Gorąco polecam podawanie mielonych z ziemniakami i buraczkami czerwonymi.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)