Kurczak ala Marengo
2009-01-02 12:28:51Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 3-4 duże cebule
- 1 cytryna
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- ketchup
- 2-3 łyżki oleju
- mąka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Każdy filet kroimy wzdłuż na 2 części. Posypujemy przyprawami i wstawiamy do lodówki.
2. Kroimy cytrynę na plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju. Dociskamy ją widelcem do patelni, aby jak najwięcej soku wypłynęło do oleju. Kiedy cytryna jest już „wysmażona”, zdejmujemy ją z patelni i wyrzucamy.
3. Filety z kurczaka otaczamy w mące i smażymy ze wszystkich stron na cytrynowym oleju.
4. Podsmażone filety smarujemy przecierem pomidorowym i na całości rozkładamy równomiernie obraną i pokrojoną w krążki cebulę.
5. Całość zalewamy ok. 0,5 szklanki ketchupu i dusimy pod przykryciem.
6. Dusimy do momentu, aż cebula zmięknie. Nie zapominajmy o obracaniu filetów podczas duszenia.
Smacznego!!!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)