Lasagne warzywna
2008-10-28 09:10:47- makaron lasagne (plastry, ok. 12 sztuk)
- 4-5 dużych pomidorów malinowych
- 2 cukinie
- papryka czerwona, zielona i żółta
- cebula, czosnek
- zielona pietruszka (nać)
- ser żółty
- olej
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
Na początku przygotować sos:
1. W małych rondelku podgrzać dwie łyżki oleju.
2. Na rozgrzany olej wrzuć posiekany czosnek (2-3 ząbki), smażyć do zarumienienia.
3. Zalać niepełną szklanką wody, dodając przecier pomidorowy.
4. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
5. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Farsz:
1. Obmyte pomidory pokroić na duże kawałki i podsmażyć na patelni na małym ogniu, podlać wodą, aby nie przywarły, dodać siekaną cebulkę, przyprawić solą i pieprzem.
2. Papryki obmyć, wykroić środki, wrzucić do wrzącej wody na ok. 10 min., aby zmiękły, dodać do smażonych pomidorów.
3. W niewielkim garnku poddusić pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię.
4. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
5. Aluminiowa formę wysmarować masłem (dno i boki).
6. W formie ułożyć 4 plastry makaronu i pokryć je pomidorami z paprykami. Dodać warstwę tartego żółtego sera, przyprawić ostrą papryką.
7. Położyć kolejne 4 plastry makaronu, równomiernie rozłożyć cukinię, dodać kolejną warstwę tartego żółtego sera, na to położyć pozostałą cześć makaronu.
8. Każdą warstwę makaronu lekko posmarować wcześniej przygotowanym sosem.
9. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku (max 60 min.)
10. 10 minut przed zakończeniem pieczenia posypać warstwą tartego żółtego sera i posiekaną zieloną pietruszką.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)