Lasagne wegetariańska
2008-10-30 08:34:06- makaron lasagne (plastry, ok. 12 sztuk)
- kalafior (pół)
- marchewka (4 sztuki)
- seler (pół)
- puszka zielonego groszku
- pieczarki (ok. 15 dkg)
- serek topiony (dwa opakowania)
- kostka sera żółtego
- jajko
- mleko (niecała szklanka)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku przygotować sos:
1. W małym rondelku rozgrzać pół szklanki mleka (nie pozwolić by się zagotowało).
2. Dodać dwa serki topione porcjowane w małe kawałki (by łatwiej się roztopiły) ciągle mieszając.
3. Dodać żółtko jajka.
4. Mieszać aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Farsz:
1. Wszystkie warzywa dokładnie obmyć.
2. Pół kalafiora podzielić na małe różyczki i podgotować na pół twardo.
3. Pozostałe warzywa i pieczarki pokroić w niewielkie kawałki i delikatnie podsmażyć na rozgrzanej patelni, przyprawiając do smaku.
4. Formę aluminiową wysmarować tłuszczem (dno i boki).
5. Na spód formy ułożyć 4 plastry makaronu i pokryć je wcześniej przygotowanym sosem, następnie dodać warstwę kalafiora.
6. Ułożyć kolejne 4 warstwy makaronu i pokryć je sosem, warzywami i pieczarkami.
7. Na wierzch ułożyć pozostałą część makaronu, sosu i posypać startym żółtym serem.
8. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku (max 60 min. sprawdzając by temperatura nie była zbyt wysoka, bo danie wyschnie).
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)