Makaron z sosem winnym i kurczakiem
2009-05-12 12:52:28- Makaron (penne lub farfalle)
- Paczka mieszanki warzyw (mrożonej)
- Filet z kurczaka
- Cebula (najlepiej czerwona)
- Czosnek
- Białe wino
- Śmietana kremówka 30-36%
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Warzywa wrzucamy do osolonej wody i zagotowujemy (po ok. 3 minutach od zagotowania zdejmujemy z ognia, odcedzamy)
3. Filet z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Wyjmujemy.
4. Na patelnię wrzucamy kawałek masła i podsmażamy pokrojoną cebulę i rozdrobniony czosnek. Zalewamy winem (ok. pół szklanki) i czekamy aż się zredukuje (aż zacznie gęstnieć). Dolewamy śmietanę (według uznania) i doprawiamy do smaku.
5. Do sosu wrzucamy kurczaka i warzywa i chwilę dusimy.
6. Polewamy sosem makaron, podajemy.
Zamiast mrożonej mieszanki warzyw możemy użyć świeżych warzyw – brokułów i papryki czerwonej. Wtedy brokuły blanszujemy i podsmażamy razem z cebulą i papryką.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)