Makaron ze szpinakiem
2007-11-28 16:29:50Oto składniki:
- szpinak (ja używam mrożonego, ok. pół woreczka)
- boczek wędzony (według uznania)
- czosnek (2 ząbki)
- topiony ser w plasterkach (kilka plasterków, ja używam Hochland z szynką)
- sos carbonara (ja używam sproszkowanego firmy Knorr, jedna saszetka)
- sól
- makaron (tagiatelle, penne lub jaki kto lubi, ok. 250g)
Potrzebować będziemy patelni z pokrywką, wtedy nie musimy rozmrażać wcześniej szpinaku. Jeżeli wszystko już mamy, przystępujemy do pracy.
1. Na suchą patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż będzie chrupiący.
2. Dorzucamy szpinak (warto go wcześniej potłuc na kawałki) i przykrywamy na kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Kiedy szpinak już się całkowicie rozmrozi i ma konsystencję kremu to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku i mieszamy.
4. Wrzucamy porwane na kawałki plasterki sera i przykrywamy patelnię, by się stopiły.
5. Przyrządzamy sos carbonara zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy do szpinaku. Wszystko mieszamy i smażymy (czy gotujemy) jeszcze ok. 5 minut.
6. Makaron gotujemy osobno i po ugotowaniu możemy wymieszać z sosem, lub polać dopiero na talerzu.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)