Na co należy zwrócić uwagę podczas kupowania karpia na święta?
2022-12-19 09:36:08Boże Narodzenie rozpocznie się już za kilka dni. Spore grono ludzi planuje świąteczne zakupy ze sporym wyprzedzeniem, aby zdążyć z przygotowaniami na czas. Szczególnie trudnym wyzwaniem może okazać się znalezienie dobrego karpia, który z pewnością pojawi się na większości wigilijnych stołów. Na jakie kwestie należy zwrócić uwagę podczas kupowania świątecznej ryby, aby nie dać się złapać w pułapkę?
Zobacz też: Jak prawidłowo przewieźć choinkę, aby nie dostać mandatu?
Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie karpia?
Nie da się ukryć, że karp stanowi jeden z najważniejszych symboli Bożego Narodzenia. Niestety z powodu kryzysu ekonomicznego w tym roku ceny za kilogram ryby są nawet dwukrotnie większe niż przed zeszłymi świętami. W związku z tym wielu klientów poszukuje promocji i atrakcyjnych okazji, aby kupić ulubiony przysmak jak najtaniej. Istnieje jednak spore ryzyko, że karp nabyty podczas wyprzedaży będzie zupełnie nietrafioną inwestycją. W takiej sytuacji wszystkiemu winna jest przede wszystkim data ważności. Jeżeli wymarzona ryba posiada krótki okres przydatności i zachodzi obawa, że nie przetrwa ona do wigilijnej kolacji, należy po prostu ją zamrozić i wyciągnąć tuż przed świętami. Oczywiście trzeba się przy tym upewnić, że produkt nie był wcześniej mrożony. W innym wypadku ponowne schowanie go do zamrażarki nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ potraktowana w ten sposób żywność stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.
Po czym rozpoznać dobrego karpia?
Podczas kupowania karpia na święta wypadałoby zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Przede wszystkim dobra ryba powinna posiadać intensywnie czerwone, pozbawione śluzu skrzela oraz wypukłe, błyszczące oczy. Z kolei jej brzuch musi być okrągły i mieć naturalny kolor, najlepiej żółty. W żadnym wypadku nie należy wybierać okazów z widocznymi ranami i mechanicznymi uszkodzeniami, takimi jak plamy czy wklęśnięcia. Jeżeli kupowana ryba jest wciąż żywa, dobrze jest zwrócić uwagę na jej zachowanie. Zdrowe osobniki przyjmują w wodzie pionową pozycję. O jakości karpia świadczy też jego zapach, który nie powinien być kwaśny, siarkowy ani podobny do zgnilizny. W przypadku filetów kluczowe znaczenie ma właściwe przechowywanie. Świeże okazy charakteryzują się napięciem mięśniowym oraz zwartym, elastycznym korpusem. Natomiast starsze egzemplarze posiadają często żółte, przesuszone fragmenty będące jasnym sygnałem, że tego rodzaju mięso zdecydowanie nie nadaje się do spożycia.
WG
fot. pixabay
Źródło: onet.pl