Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Przepis na naleśniki na słono
2018-01-26 11:58:27Chyba mało kto nie lubi naleśników. To pyszne danie z łatwością można wykonać w kilka chwil. Przepisów na naleśniki jest wiele. Zdecydowanie najbardziej popularne są te słodkie, z cukrem pudrem, konfiturami i owocami. Danie to smakuje jednak równie pysznie w wersji wytrawnej. Przepis na naleśniki na słono na pewno podbije podniebienie niejednej osoby. Tym bardziej, że bardzo smaczną i popularną wersją są naleśniki ze szpinakiem i serem feta, a taki miks aromatów na pewno znajdzie wielu swoich koneserów.
Naleśniki na słono
W przypadku robienia naleśników bardzo ważne jest puszyste ciasto, które będzie miało idealną konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być lekkie i delikatne. Dużą rolę odgrywają tutaj składniki, które warto urozmaicić o wodę gazowaną. To dzięki niej nasze ciasto będzie dużo bardziej puszyste i zdecydowanie smaczniejsze. Przepis na ciasto na naleśniki nie jest trudny, a samo wykonanie będzie trwało dosłownie kilka chwil.
Przepis na ciasto na naleśniki
W misce miksujemy 2 jajka, 2 szklanki mleka, szklankę mąki, szklankę wody niegazowanej i szklankę wody gazowanej. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę cukru i jeszcze raz dokładnie miksujemy, aż powstanie gładka masa. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto na naleśniki świetnie smaży się na klarowanym maśle, ewentualnie na odrobinie oleju.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Bardzo smaczną wersją popularnych naleśników są naleśniki na słono. Wytrawne ciasto ze smacznym farszem ze szpinaku i fety będzie idealnie komponowało się np. z sosem czosnkowym, śmietaną lub sosem pomidorowym. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i 2 szklanki świeżego szpinaku. Następnie wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy sól, pieprz i zioła. Na koniec kroimy odrobinę sera feta i dodajemy do szpinaku. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki i zwijamy w rulon.
gol
fot. pixabay.com