Paznokcie na wysoki połysk
2009-11-02 04:58:25Długie, mocne i zadbane paznokcie to ozdoba dłoni każdej kobiety. Szacunkowo co trzecia kobieta w wieku od 15 do 50 lat odwiedza manikiurzystkę. Co robić by nasze paznokcie zawsze były ładne i zdrowe?
W ostatnich latach bardzo modne stały się tipsy – te sztuczne paznokcie można zafundować sobie już nie tylko u kosmetyczki, ale kupić je w niemal każdej drogerii (są one oczywiście dużo gorszej jakości niż te w salonach piękności). Tipsy sprawiają, że dłonie wyglądają smuklej, stanowią niekiedy bardzo fantazyjną ozdobę dzięki naklejaniu na nie kryształków a nawet doczepianiu specjalnej biżuterii. Czy są one jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia naszych paznokci?
Tipsy muszą być przytwierdzane do płytki naszego naturalnego paznokcia za pomocą specjalnego kleju. U osób wrażliwych składniki takiego specyfiku mogą wywołać podrażnienia, a nawet reakcje alergiczne. Co więcej kleje do sztucznych paznokci mogą powodować rozmiękczenie naszych naturalnych paznokci, a to może już pociągnąć za sobą nieprzyjemne konsekwencje. Dużo łatwiej wtedy o infekcje grzybicze lub bakteryjne. Grzybica paznokci rozwija się pod tipsami często niezauważona i postępuje dużo szybciej niż na naturalnym, odkrytym paznokciu.
Nasze paznokcie często odzwierciedlają stan zdrowia. Powszechnie wiadomo, że białe plamki na paznokciach wskazują na złe odżywianie i brak pewnych mikroelementów w organizmie. Warto obserwować swoje dłonie – nagłe pojawienie się nieznanych dotąd przebarwień na paznokciach może być oznaką złej przemiany materii a nawet zatrucia organizmu! Jeśli utrzymują się one przez kilka dni warto zgłosić się do lekarza albo wykonać profilaktyczne badania.
Konkretne składniki odżywcze mogą wzmacniać nasze paznokcie. Najwięcej znajdziesz ich tradycyjnie w świeżych warzywach, owocach i ziarnach zbóż.
Witamina A: Zielone, żółte, czerwone i pomarańczowe warzywach zawierają dużo betakarotenu, który w naszym organizmie jest później przerabiany na witaminę A.
Witamina H (biotyna): Eliksir piękności dla paznokci – zawiera go soja, szpinak, szparagi, orzechy.
Wapń: Klasycznymi „dostawcami” wapnia jest mleko i jego przetwory a także zielone warzywa. Wapnia bez dodatkowych kalorii dostarcza woda mineralna.
Żelazo: Mięso, rośliny strączkowe, szpinak. Żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego jest najlepiej przyswajalne.
Cynk: W roślinach strączkowych, orzechach i ziarnach nasz organizm otrzymuje potrzebną mu dawkę cynku.
Małgorzata Dudek
(malgorzata.dudek@dlalejdis.pl)