Pieczone udka z pieczarkami
2009-06-25 13:00:41- 6 udek z kurczaka
- 2 cebule
- 0,5 kg pieczarek
- Sól, pieprz
- Ocet winny
- Oliwa z oliwek
- Papryka czerwona
- ½ szklanki bulionu
- Czosnek
Wykonanie:
1. Udka dokładnie myjemy, dzielimy na 2 części. Każdą smarujemy oliwą.
2. Czosnek przepuszczamy przez praskę i obtaczamy nim udka.
3. Następnie posypujemy udka solą, pieprzem i papryką.
4. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Podobnie przygotowujemy cebule.
5. Na foremce z rusztem układamy udka wraz z pieczarkami. Zraszamy bulionem i octem winnym.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( przykryte folią). Pieczemy w temperaturze 180C przez 45 minut, następnie polewamy udka resztą bulionu i pieczemy (bez folii) kolejne 15 minut.
7. Podajemy z ziemniakami, dzikim ryżem bądź makaronem.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)