Placki ziemniaczane
2007-10-13 20:25:11- Cebula
- Jajka
- Mąka
- Sól, pieprz
Można nieco urozmaicić składniki, ale o tym napiszę później. Przyrządźmy na początek ciasto podstawowe.
1. Obieramy i myjemy ziemniaki. Co dalej z nimi zrobimy, zależy od nas. Jeżeli posiadamy sprzęt kuchenny typu malakser to trzemy ziemniaki za jego pomocą. Ja malaksera nie posiadam, dlatego trę ziemniaki na tarce na grubych oczkach. Wyglądają wtedy o wiele lepiej.
2. Jeżeli ktoś korzysta z malaksera, może z ziemniakami wrzucić też cebulę i jajka, będzie miał większość roboty z głowy. Korzystając z tarki również możemy zetrzeć cebulę. Jest to dużo lepszy pomysł niż krojenie jej w kosteczkę.
3. Jeżeli jeszcze nie dodaliśmy jajek, to dodajemy je teraz.
4. Dodajemy przyprawy.
5. Całość mieszamy. Jeżeli konsystencja jest dość rzadka, dosypujemy mąki.
6. Na patelni rozgrzewamy olej i niewielkimi porcjami kładziemy na niej ciasto nadając mu kształt placka (powiedzmy, że na średniej patelni mieszczą się ok. 3 placki)
7. Smażymy z obu stron i już mamy gotowe placki.
Teraz trochę o urozmaiceniach. Ja wcieram do ziemniaków marchewkę i czasem seler. Mają ciekawy smak i są kolorowe. Podaję je ze śmietaną, solą i pieprzem, można oczywiście podać je z gulaszem na sposób placków po węgiersku, ale np. mój brat je takie placki z dżemem, także co kto lubi. Pamiętajmy, że najlepiej smażyć placki zaraz po przyrządzeniu ciasta, gdyż ziemniaki szybko ciemnieją. Jeżeli jednak nie możemy smażyć ich od razu, zalejmy ziemniaki wrzątkiem na chwilę, przecedźmy przez sito i już nie powinny ciemnieć.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)