"Ręka awodako", czyli efekt błędnego krojenia owoców
2019-02-07 13:17:14Zjawisko tzw. "ręki awokado" zalewa w ostanich latach Internet. Problem ten dotyka wielu osób. Sama nazwa została zapoczątkowana przez Meryl Streep, która pochwaliła się w sieci efektem błędnego krojenia tytułowego owocu. Zobacz, czym dokładnie jest "ręka awodako"!
Czym jest "ręka awokado"?
"Ręka awokado" to zdrowotny problem, który pojawia się, gdy nieumiejętnie kroimy awokado. Dokładniej sprawa dotyczy błędnego usuwania pestki ze środka. Zazwyczaj próbujemy ją wyciąć, trzymając jednocześnie owoc w drugiej dłoni. W tym przypadku bardzo łatwo o skaleczenie, które nazywane jest właśnie "ręką awokado". Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko - może stworzyć rozległą ranę do zaszycia w szpitalu.
Jak to się zaczęło?
Uważa się Meryl Streep za osobę, która zapoczątkowała to zjawisko. Aktorka w 2012 roku jako pierwsza zamieściła w Internecie zdjęcie pokazujące skaleczoną rękę po procesie krojenia awokado. Dziś możemy znaleźć wiele postów w Internecie pokazujących, jak powszechne jest to zjawisko. W serwisie Instagram pojawiły się nawet specjalne hasztagi (np. #avocadoinjury, #avocado-hand), pod którymi możemy zobaczyć, jak wygląda "ręka awocado".
Ostrzeżenia lekarzy
Zjawisko stało się już tak powszechne, że nawet sami lekarze zaczęli ostrzegać przed "ręką awokado", która dotyka wielu wielbicieli tego owocu. Według nich tygodniowo w szpitalach pojawia się dużo pacjentów skaleczonych podczas błędnego wydrążania pestki z awodako. Aby tego uniknąć, najlepiej położyć owoc na płaskiej powierzchni, a następnie wziąć się za usuwanie środka, np. nożem lub papierowym ręcznikiem.
PW
fot. Pixabay.com
Źródło: Onet.pl