Schab pieczony na ciepło
2009-04-20 15:26:23- 1 kg schabu bez kości
- Główka czosnku
- 2 cebule
- Kostka rosołowa
- Sól, pieprz
- Majeranek, kminek, papryka,
- musztarda (ostra)
- Oliwa z oliwek
- ½ opakowania kaszki kuskus
Wykonanie:
1. Schab myjemy, oczyszczamy z tłuszczu. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Smarujemy schab czosnkiem.
2. 2 łyżeczki musztardy łączymy z przyprawami ( ok. Łyżeczki każdej) . Dokładnie mieszamy. Smarujemy scham sosem musztardowo- ziołowym. Odstawiamy do lodówki, przykryty, na 2-3 godziny.
3. Obsmażamy schab na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek, ok. 15 minut.
4. Następnie przenosimy mięso do brytfanny, uprzednio natłuszczonej, wlewamy 1,5 szklanki wywaru rosołowego i pieczemy w temperaturze 220 C ok. 80 minut.
5. Po 50 minutach wkrawamy do brytfanny cebule.
6. Wyjmujemy schab i obsmażamy go na patelni, na uprzednim tłuszczu 15 minut, na małym ogniu, pilnując, aby mięso nie przywarło.
7. Kroimy mięso w plastry grubości 1 cm.
8. Podajemy z surówką i kaszą kuskus, makaronem czy ziemniakami.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)