Schab w sosie śliwkowym
2009-04-15 11:42:41- 1,5 kg schabu
- Opakowanie śliwek suszonych
- 2 cebule
- Olej słonecznikowy
- Ocet winny czerwony
- Majeranek, kminek, sól, pieprz
- 20 dag ryżu brązowego (2 woreczki)
Wykonanie:
1. Mięso umyć i osuszyć. Usunąć nadmiar tłuszczu. Pokropić octem winny, posypać przyprawami, po łyżeczce każdej.
2. Mięso odstawić na 3 godziny do lodówki.
3. Opiec schab 10-15 minut na lekkim ogniu, na 2 łyżkach oleju słonecznikowego.
4. Następnie schab przełożyć do brytfanny. Piec ok. 100 minut w temperaturze 220 C. Mięso przed włożeniem do piekarnika należy zalać 2 szklankami wody i obłożyć śliwkami. Od czasu do czasu należy polewać mięso sosem, a także sprawdzać jego stan, dolewając wody.
5. Po godziny należy dodać drobno pokrojoną cebulę.
6. Upieczony schab kroimy na plastry grubości 10 mm i podajemy z ryżem, ewentualnie makaronem czy ziemniakami.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)