Sos z marchewkowymi wstążkami
2009-05-05 14:08:48- Masło
- Cebula
- Czosnek
- Mąka
- Mleko
- Pieczarki
- Kiełbasa (w kawałku, mogą być parówki)
- Duża marchewka
- Przyprawy: sól, tymianek, przyprawa typu „ziarenka smaku”
- Pietruszka lub rzeżucha do ozdoby
Przygotowanie:
1. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek. Zasypujemy niewielką ilością mąki, aby otrzymać zasmażkę. Całość rozcieńczamy mlekiem (dolewamy powoli, aż otrzymamy odpowiednią gęstość sosu.
2. Wrzucamy pokrojone pieczarki i kiełbasę. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
3. Obieramy marchewkę, po czym przy pomocy obieraczki do warzyw odcinamy możliwie jak najszersze wstążki (najłatwiej przeciągając obieraczkę w tym samym miejscu).
4. Po około 10 minutach gotowania dorzucamy wstążki marchewki. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.
Sos podajemy z makaronem. Przed podaniem możemy posypać posiekaną pietruszką lub rzeżuchą.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)