Tuńczykowe placuszki
2009-04-26 22:12:03- Ziemniaki
- Masło
- Cebula
- Czosnek
- Papryka czerwona
- Jajko
- Tuńczyk w puszce (najlepiej w sosie własnym)
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotować ziemniaki (na jedną puszkę tuńczyka ok. 4 dużych ziemniaków) i rozgnieść je widelcem dodając 2 łyżki masła. Możemy pominąć ten etap przygotowania, jeżeli zostały nam ziemniaki lub puree z dnia poprzedniego)
2. Cebulę i paprykę kroimy na drobne kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko podsmażamy na maśle.
3. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki (tuńczyk bez zalewy, sól, pieprz do smaku) i dokładnie mieszamy.
4. Z masy formujemy placuszki i odkładamy je na talerz lub tacę, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
5. Po wyjęciu z lodówki otaczamy placuszki w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na złocisty kolor.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)