Udka nadziewane twarożkiem śliwkowym
2009-04-14 14:33:01- 4 udka z kurczaka
- 10 dag twarożku śmietankowego
- 20 śliwek suszonych
- Sól
- Pieprz
- Czosnek
- Papryka czerwona słodka
Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Skrapiamy octem winnym białym i odstawiamy w chłodne miejsce. Po godzinie wyjmujemy udka i nacinamy je robiąc kieszonkę. Ubity twarożek mieszamy z połową pokrojonych drobno śliwek. Następnie wkładamy go do kieszonek. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Kładziemy udka. Zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy resztę śliwek. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200C , od czasu do czasu polewając udka sosem.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)