Wątróbka
2007-10-13 20:43:59- wątróbkę (polecam drobiową – najszybciej się ją przyrządza)
- cebulę
- sól
Jak widać, lista składników jest dosyć krótka, zatem łatwo skompletować wszystko co potrzeba. Możemy przystąpić do pracy.
1. czyścimy wątróbkę wykrawając z niej wszelkie podejrzane elementy. Do zjedzenia przeznaczamy tylko jej ciemne, ładne kawałki.
2. na patelni podsmażamy na oleju cebulkę pociętą jak kto lubi – ja lubię krążki.
3. gdy się zeszkli dodajemy wątróbkę i smażymy.
4. po ok. 15 min. sprawdzamy, czy już jest gotowa – przekrajamy jeden kawałek.
5. SOLIMY NA KOŃCU, PO ZDJĘCIU Z OGNIA!!! Postępujemy tak z każdą wątróbką, w przeciwnym razie bardzo stwardnieje.
Sposoby na urozmaicenie: możemy razem z wątróbką smażyć paprykę i pieczarki, a możemy też do wersji podstawowej wlać trochę śmietany i otrzymamy smaczny gulasz. Ja podaję wątróbkę z ziemniakami lub kaszą i ogórkiem kiszonym, ale spotkałam się za granicą z serwowaniem wątróbki z musem jabłkowym.
Życzę smacznego!!!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)