Na rzeczy - Kobieta

Wydawnictwo MUZA S.A. poleca książki JAMIEGO OLIVERA

2007-10-07 14:40:54
 Najnowsza książka Jamiego Olivera
Premiera 4 października 2007 roku


Zbiór ponad 120 włoskich przepisów, które urzekną każdego, kto je przygotuje według wskazówek angielskiego mistrza kuchni. Od risotto do pieczeni, od spaghetti do gulaszy, a wszystko ułożone jak tradycyjne menu we włoskiej trattorii. Jamie pomaga odnaleźć autentyczne smaki Włoch, dzięki efektownym daniom, które można łatwo przygotować.

Jamiego Olivera od zawsze pasjonowała kuchnia włoska. W tej książce Jamie podróżuje po słynącym z pysznej kuchni kraju w poszukiwaniu nowych pomysłów i inspiracji kulinarnych. Zwiedza Włochy, by gotować i uczyć się od największych mistrzów włoskiej kuchni - rodowitych mieszkańców, którzy od pokoleń przekazują sobie sprawdzone rodzinne przepisy.

Od chwili rozpoczęcia pracy w River Cafe dla Ruth Rogers i Rose Gray, Jamiego Olivera fascynowała kuchnia włoska. W tej chwili, po dwunastu latach, Włochy i smaki tego kraju nadal mają bardzo duży wpływ na przygotowywane przez niego dania. We Włoskiej wyprawie, Jamie odbywa gastronomiczną podróż i koncentruje się na klasycznych potrawach z danego regionu w poszukiwaniu nowych sposobów podania ich. Efektem podróży jest wspaniały zbiór przepisów, tych tradycyjnych, sprawdzonych i całkiem nowych, które zachwycą wszystkich miłośników włoskiej kuchni. W menu znajdują się wspaniałe składniki i smaki śródziemnomorskie połączone
w charakterystyczny dla Jamiego sposób. Książka kucharska Jamiego przeniesie smakoszy włoskiej kuchni na Półwysep Apeniński albo przynajmniej sprawi, że klimaty Italii zagoszczą
w ich domu.

Włochy to kraj, który kocham. Pisząc tę książkę złożyłem mu w ten sposób pokłon. Nie ma tu mowy o polityce, waśniach, a jedynie o kuchni i kraju, który mnie inspirował. To książka, którą od zawsze chciałem napisać. Podróżowałem po całych Włoszech, poszukując do niej materiału, gotując dla Włochów w różnym wieku i razem z nimi. Bardzo dużo się podczas tej podróży nauczyłem.
Jamie Oliver
Cena detaliczna 64.90 zł

 Książka Moje obiady jest całkowicie odmienna od poradników kulinarnych, po które dotychczas sięgaliśmy. Obok piekarnika powinna być najistotniejszym elementem wyposażenia naszej kuchni. Dlaczego? Ponieważ zabierając do domu Moje obiady, nie tylko zyskujemy ponad 120 wyśmienitych nowatorskich przepisów – wybieramy pewien styl życia. Znajdziemy tu wszystko, co powinniśmy wiedzieć o racjonalnym żywieniu, wskazówki, jak najlepiej zaprojektować swoją kuchnię oraz najlepsze przepisy na 10 potraw najbardziej lubianych na świecie. Większość przepisów wykorzystuje składniki, które u nas bez trudu można kupić oraz nowe pomysły na pomysłowe i smaczne dania – zupy, sałatki, makarony, mięsa, ryby, desery i warzywa.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 We wszystkich przepisach tej książki, autorstwa jednego z najbardziej utalentowanych i bezpretensjonalnych, młodych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii, od sałatek i pieczeni, aż po desery i makarony, Jamie Oliver stosuje zasadę: ''rozebrać potrawę na czynniki pierwsze i dotrzeć do jej podstaw". Chodzi o jak największe uproszczenie skomplikowanych niekiedy technik i procesów kulinarnych, które nie są konieczne dla uzyskania końcowego efektu. W ten sposób udało mu się opracować zbiór prostych, a zarazem ciekawych i wytwornych przepisów łączących wyraziste aromaty ze świeżymi składnikami. Przy okazji unika typowego dla wielu książek kucharskich kulinarnego „żargonu". Taka książka przyda się każdemu. Szczególnie zaś tym, którzy chcieliby wzbogacić swoje kulinarne menu o najnowsze, ciekawe i eleganckie potrawy, na tyle jednak proste, aby nie spędzać całych nocy w kuchni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 Głównym wyznaniem kucharskiej wiary Jamesa Olivera jest radość gotowania bez żadnych skrępowań, zasad, gastronomicznych dogmatów czy przesądów. Pełny luz przy kuchni i przy stole. To radość kupowania na bazarach, radość tworzenia w kuchni i radość dzielenia się tym, co wyobraźnia i wiedza kucharza oraz smakosza stworzyć potrafią. Stąd w kuchni Jamie Olivera wszystkie smaki świata - od azjatyckich poprzez słowiańskie i śródziemnomorskie do smaków karaibskich. To kuchnia rozsadzana radością smaków, młodością i zabawą. Nic więc dziwnego, że Jamie Oliver - autor książek kucharskich i słynnych programów telewizyjnych – największy sukces odnosi wśród tych, którzy nie cierpią kostycznych przepisów, niezrozumiałych zasad i tym bardziej niezrozumiałej etykiety.

Jamie Oliver, nowoczesny i przebojowy brytyjski szef kuchni jest autorem trzech książek kucharskich wydanych w Polsce: Lubię gotować i Oliver w kuchni oraz Moje obiady, znanym także z programów telewizyjnych, które można oglądać na kanale kulinarnym kuchnia.tv. Jamie pisał dla gazety „Saturday Times” i był redaktorem działu kulinariów w czasopismach „GQ” oraz „Marie Claire”. Mieszka w Londynie z żoną Jools i córkami Poppy i Daisy. Od kilku lat Oliver prowadzi kampanię „Feed me better” (żyw mnie lepiej) na rzecz zdrowych posiłków w szkołach, przekonuje nauczycieli i uczniów do zmiany diety. Gotował dla Tony’ego Blaira oraz księcia Karola i jego żony Camilli.

Szkoły angielskie wciąż serwują podopiecznym gotowe wysokokaloryczne lunche, co, jak wykazały badania, jest jednym z powodów epidemii otyłości wśród młodzieży. Zaangażowanie Jamiego Olivera dało efekty: ponad 270 tys. podpisów pod apelem o dofinansowanie przekonało rząd, który wyasygnował dodatkowo 280 milionów funtów rocznie przez kolejne trzy lata na zmianę posiłków serwowanych w angielskich szkołach. Obecnie Jamie wspólnie z Norą Sands, szkolną kucharką, która wystąpiła w jego programie Jamie w szkolnej stołówce (można go oglądać na kanale kulinarnym kuchnia.tv) sprawdza, co się zmieniło w kwestii żywienia dzieci i co można jeszcze zrobić. Jamie mówi, że to, co jemy ma wpływ na całe nasze życie, na: nastrój, zachowanie, zdrowie, wzrost, a nawet na zdolności do koncentracji. Natomiast posiłek w szkole powinien zapewnić rosnącym dzieciom jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze.

W 2002 roku Oliver założył fundację „Fifteen”, która pomaga młodym ludziom z trudnych środowisk – bezdomnym, bezrobotnym, walczącym z nałogami – uwierzyć, że mogą osiągnąć sukces w branży restauracyjnej. W trakcie kursu uczą się pracy w restauracji. Fundacja ma ambicje rozszerzenia swojej działalności na cały świat. Oprócz restauracji w Londynie kolejne powstały w Kornwalii i Melbourne. „Fifteen” to również program telewizyjny, ukazujący zmagania kursantów.

Na stronie internetowej http://www.jamieoliver.com/diary/ można na bieżąco śledzić, czym zajmuje się Jamie Oliver.

Z polskiej prasy:
Kolejna książka bożyszcza Brytyjczyków, dzięki polskim telewizyjnym kanałom kulinarnym popularnego także u nas. Młody, wyluzowany kucharz tym razem wprowadzi nas w świat szybkich europejskich obiadów, które można przygotować od niechcenia – między zajęciami na uczelni a wypadem na koncert.
„Kuchnia”, 2007-06-01

„Eleganckie, modne jedzenie to luksus, na który stać każdego” - tłumaczy nam Jamie Oliver. Młody, pełen fantazji mistrz kuchni potwierdza tę tezę w swoich prostych, acz wykwintnych kolorowych daniach. Ważna jest świeżość produktów, rozmaitość smaków i łatwość przygotowania posiłku, który staje się małą ucztą dla zmysłów... Jamie odczarował zaklęte rewiry wielkiej kuchni i sprawił, że każdy może stać się mistrzem we własnym domu. Chwała mu za to!
„Viva”, 2007-05-31

To już trzecia książka, jaką enfant terrible angielskiej kuchni podsuwa polskiemu czytelnikowi. Jego przepisy są godne polecenia. Niezbyt skomplikowane, wykorzystujące podstawowe produkty.
Grzegorz Sowula, „Rzeczpospolita” 2007-04-14

Jamie Oliver potrafi z najprostszych składników zrobić najlepsze dania. Nasz ulubiony kucharz Jamie Oliver ma piękną żonę i dwie urocze córeczki, dlatego stara się, żeby jadły zdrowo i smacznie. Jamie jest zdania, że możesz zrobić to samo dla swoich bliskich: po prostu dobrze ich nakarmić. Wszystkie dania są zrobione ze świeżych i zdrowych produktów, które bez problemu znajdziesz w naszych sklepach. Masz wszystkie składniki? To do dzieła!
„Glamour” 2007-05-01

Jamie Olivier wytrwale podsuwa czytelnikom przepisy proste i niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. W tej książce najważniejsze jest jednak przesłanie: to pozycja dla całej rodziny: dzieci są równoprawnymi jej czytelnikami i wykonawcami. Jamie gorąco namawia rodziców do wspólnej zabawy w kuchni.
Grzegorz Sowula, „Rzeczpospolita” 2005-12-30

Oliver zaraża radością, którą daje mu gotowanie. Jak zwykle są to dania, które zrobić może każdy, nawet wyjątkowy kulinarny antytalent. Pierwszą jego książkę Oliver w kuchni recenzowałem na tej stronie i widziałem ją jeszcze niedawno na księgarskich półkach. Jedną i drugą wydała bardzo starannie MUZA SA.
„Gazeta Wrocławska” 2005-11-18

Bestseller nie tylko w kuchni.
„Glamour” 2004-07-01

Do książki Olivera zajrzę kierowana ciekawością i – dobra, przyznam się – zawiścią. Bo ten z gotowania uczynił sposób na życie. I udało mu się odmienić kulinarne przyzwyczajenia Anglików. Tego nie wolno lekceważyć! To trzeba poznać!
„Gazeta Wyborcza” 2004-06-04

Oliver! I love you...
Podobno nie kocha się za coś. A jednak! Za zupełnie niestresujące podejście do zagadnień kulinarnych. Za to, że promuje kuchnię twórczą, gdzie przepisy można modyfikować. Za to, że debiutant też może poczuć się szefem (swojej) kuchni. Za to, że dzięki niemu sensowniej robi się zakupy.
„Viva” 2004-09-01

Jamie Oliver zmienił kulinarne przyzwyczajenia mieszkańców Wysp. W programie „The Naked Chef” (Nagi szef, zrealizowany na podstawie książki Oliver w kuchni) udowadnia, że gotowanie jest nie tylko proste, lecz także bardzo przyjemne. Być może, jego sukces tkwi w tym, że proponuje nie same przepisy, ale pewien styl życia. Warto się przekonać, czym zawojował Anglików, zwłaszcza że książka jest pięknie wydana.
Katarzyna Długosz, „Przegląd” 2004-07-04

Informacja prasowa
Słowa kluczowe: kulinaria książka kulinarna jedzienie
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
markizy balkonowe
Jak osłonić balkon? Przygotuj przestrzeń na lato

Przedstawimy Wam kilka sprawdzonych sposobów!

5 powodów, dla których warto czekać na jesień

Poznaj powody, dla których można lubić jesień i dowiedz się, w jaki sposób można produktywnie wykorzystać ten czas.

baleriny damskie
Jak rozciągnąć baleriny?

Chodzenie w zbyt ciasnych butach może być prawdziwą udręką, a nawet prowadzić do problemów zdrowotnych.

Polecamy
Zobacz, jakie zasady panują w związkach poliamorycznych!
Poliamoria - czy związek z wieloma partnerami jest możliwy?

Zobacz, jakie zasady panują w związkach poliamorycznych!

Go Healthy Girl
Kampania Go Healthy Girl, czyli kobiece zdrowie bez cenzury

Swój udział w akcji zadeklarowały największe krakowskie uczelnie, a hasztag #SheCare już podbija media społecznościowe.

Polecamy
Ostatnio dodane
markizy balkonowe
Jak osłonić balkon? Przygotuj przestrzeń na lato

Przedstawimy Wam kilka sprawdzonych sposobów!

5 powodów, dla których warto czekać na jesień

Poznaj powody, dla których można lubić jesień i dowiedz się, w jaki sposób można produktywnie wykorzystać ten czas.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?