Zapiekanka ziemniaczana
2008-12-19 21:49:32- ok. 1 kg ziemniaków
- 100 g sera
- 150 g śmietany 12%
- 3 średniej wielkości kiełbaski
- 1 duża cebula
- 4 jajka
- margaryna do pieczenia
- 3 plastry ananasa (opcjonalnie)
- olej
- sól
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
- czosnek granulowany (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, nie do całkowitej miękkości, tak żeby przy krojeniu w plastry nie rozpadały się.
2. Ugotowane zostawić do ostygnięcia.
3. Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupki i zostawić do ostygnięcia.
4. Nastawić piekarnik.
5. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je margaryną.
6. Pokroić w plastry cebulę i kiełbaski.
7. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem.
8. Dodać na patelnię pokrojonego ananasa (jeśli ktoś nie lubi, można z niego zrezygnować).
9. Wszystko razem smażyć, aż cebulka i kiełbaska lekko się zrumienią.
10. Połowę ugotowanych ziemniaków pokroić na plasterki i rozłożyć równomiernie w naczyniu żaroodpornym.
11. Na ziemniaki w naczyniu wyłożyć usmażoną kiełbaskę, cebulkę i ananasa.
12. Pokroić jajko w plasterki i ułożyć w naczyniu na poprzedniej warstwie.
13. Lekko popieprzyć i/lub doprawić czosnkiem (wg upodobań).
14. Pozostałe ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu, na samej górze.
15. Na ziemniakach rozsmarować śmietanę.
16. Śmietanę można posypać przyprawą do ziemniaków (nie trzeba tego robić, jeśli ktoś nie posiada).
17. Wstawić wszystko do piekarnika na 20 minut.
18. Po 20 minutach na wierzch zapiekanki położyć ser.
19. Zapiekać przez 15 minut.
20. Podawać na ciepło.
21. Może być podana jako duży obiad dla 2 osób lub drugie danie dla 4 osób.
Sandra Miszczak
(sandra.miszczak@dlastudenta.pl)