Zaskocz letnią wieczerzą
2008-09-04 09:02:03Sezonowe dobrodziejstwa
Wakacje kojarzą się przede wszystkim z latem, ciepłem i odpoczynkiem na świeżym powietrzu. Jest to też czas dojrzewania i zbioru sezonowych owoców i warzyw. W kuchni królują wtedy maliny, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie oraz jagody. Na twoje skinienie do garnka wskoczą brokuły, kalafior, cukinia, bakłażan, bób czy młoda kapusta. Wszystkie one są źródłem wielu drogocennych witamin i minerałów, które oczyszczą Twój organizm, sprawiając, że poczujesz się lekko i świeżo. Warzywa te zawierają także dużo błonnika niezbędnego w procesach trawiennych.
Wyczaruj coś niesamowitego
Wystarczy odrobina fantazji i do dzieła: na danie główne możesz zrobić sałatkę warzywną w wersji light lub z dodatkiem mięsa (na zimno bądź na gorąco). Filet z kurczaka, indyka, schab czy żeberka lekko zrumienione na winogronowym oleju będą doskonałym uzupełnieniem twojej uczty. Przygotowując sałatki możesz mieszać warzywa ze sobą, przyprawiając je ziołami i czosnkiem, który zaostrzy smak potraw. Zamiast ciężkich majonezów i sosów stwórz własny dressing, o jakim tylko marzysz: ziołowy, pomidorowy, z ogórkiem. Aby go zagęścić lub sprawić by był bardziej puszysty możesz dodać odrobinę twarożku śmietankowego.
Królestwo ziół
Przyprawiając swoje dania, stosuj jak najczęściej zioła. Oprócz dobrze znanych w kuchni polskiej pieprzu, cebuli, czosnku, koperku używaj też bazylię, majeranek, paprykę ostrą lub słodką, pieprz kolorowy, kolendrę, tymianek czy curry. Znakomicie podziałają na układ trawienny. Wzmogą smak potraw, a ich aromat, który roznosi się po całym domu sprawi, iż goście nie będą mogli doczekać chwili, gdy zasiądą do stołu.
Owoce na start
Jako deser albo przystawkę możesz zaserwować galaretki owocowe, torciki biszkoptowe z owocami, koktajle czy musy. By wyglądały efektowniej możesz je dowolnie ozdobić rodzynkami, bitą śmietaną czy posypać kawałkami startej czekolady. Pamiętaj liczy się pomysł!
Bon apetit!
Nie musisz sztywno trzymać się przepisu. Bądź kreatywna. Jak nie cierpisz malin zastąp je ulubionymi jagodami. Nie lubisz zapachu cebuli, to wkrój ulubiony czosnek. Komponuj sałatki i desery według własnego uznania. Zamień i twórz nowe przepisy. W końcu to Twoja kuchnia i Twoja uczta!
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
Fot. Łukasz Bera