Sałatka ze szpinakiem
2014-10-13 15:28:38Samodzielnie przygotowane posiłki do pracy stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Jedną z doskonałych propozycji na posiłek w przerwie pracy jest sałatka ze szpinakiem, która świetnie się nada do lunchboxu.
Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
• 250g Makaronu Międzybrodzkiego pierożek
• 200 g młodych liści szpinaku
• 100 g sera żółtego twardego
• 3 jajka ugotowane na twardo
• 50 g łuskanych orzechów włoskich
• 3 łyżki majonezu
• 100 ml jogurtu naturalnego
• 3 ząbki czosnku
• 7-8 pomidorków koktajlowych
• pieprz grubo mielony do smaku
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.
2. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.
3. Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.
4. Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
ip
Fot. Międzybrodzki Makaron