Surówki i sałatki - Kulinaria

Pomysły na lekkie dania latem - co jeść w upalne dni?

2021-06-17 09:31:12

Gorące, a nawet upalne dni już zawitały na dobre do naszego kraju. Jak wiadomo pogoda ma silny wpływ na ludzi pod względem fizycznym i psychicznym. Słońce sprawia, że budzi się w nas energia i dobre samopoczucie. Wreszcie można poczuć ciepło i spędzać długie wieczory na dworze. Zaczynają się pikniki, grile i spotkania towarzyskie. Zmienia się także dieta ze względu na sezonowe warzywa i owoce. Latem przy wysokich temperaturach warto postawić na lekkie potrawy. Oto kilka pomysłów na dania, które można przyrządzić w upalne dni.

salatka

Śniadania w upalne dni

Pierwszym lekkim posiłkiem, aby dobrze zacząć dzień jest owsianka. Bardzo łatwa do zrobienia, do tego pożywna i smaczna. Może być zrobiona na mleku lub na wodzie z dodatkiem miodu. Aby smakowała lepiej można dodać masło orzechowe lub jogurt grecki i ulubione sezonowe owoce np. mango i maliny.

Kolejną pyszną propozycją są sałatki. W szczególności latem świetnie sprawdzi się owocowa. Wystarczy dodać ulubioną sałatę lub roszponkę, makaron (najlepiej penne), pomidorki koktajlowe, ogórka zielonego, winogron, mandarynkę i kawałki kurczaka lub w wersji vege tofu. Wszystko to zalać zielonym sosem, do którego wykonania potrzeba jogurt grecki, majonez, miód, koperek, pietruszkę, czosnek i ulubione ziołowe przyprawy. Wszystko to razem zblendować i sos gotowy!

Dla osób, które nie są zwolennikami śniadań sprawdzą się smoothie, czyli pyszne koktajle owoce, które będą zastrzykiem witamin na cały dzień. W blenderze dodajemy naszą bazę czyli wodę, mleko lub sok, a następnie wybrane owoce. Najlepiej sprawdzą się banany, truskawki, maliny, mango, brzoskwinie, papaje i jagody.

Trzeba pamiętać, że do tego napoju nie sprawdzą się kiwi, ponieważ po chwili koktajl zrobi się gorzki. W tym przypadku trzeba także unikać borówek, które naszą mleczną bazę zetną i zrobią się grudki.

Gorąco ci? Zjedz to na obiad!

Danie, które w pełni wykorzystuje potencjał warzyw to leczo. Jest to węgierska potrawa, która oryginalnie jest na smalcu i słoninie. W wersji na lekko zamiast tego można podsmażyć warzywa na odrobienie oliwy z oliwek. Warzywa, które będą nam potrzebne to pomidory, papryka i cukinia, opcjonalnie cebula. Dodatkowo można dodać kawałki kurczaka lub kiełbasy, a nawet tofu natomiast nie jest konieczne, ponieważ same warzywa absolutnie wystarczą. Potrawkę można zjeść samą lub z pieczoną, chrupką bagietką. Palce lizać!

Następnym pomysłem są nadziewne papryki i bakłażany. Farsz można zrobić z ryżu w sosie pomidoworowym i mięsem mielonym. W papryce odkrajamy górę, tak aby została "czapeczka", wydrążamy cały środek i pozbywamy się wszystkich pestek. Jeśli nadziewamy bakłażany to przekrajamy go wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy miąższ, aby powstały z warzywa łódeczki. Następnie dodajemy nasz farsz do papryk i przykrywamy je czapeczką, a bakłażany posypujemy żółtym serem. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika.

Jeśli mamy ochotę na coś wykwintnego to można zrobić wytrawną tartę z pomidorkami koktajlowymi, fetą i szparagami. Do tego będzie trzeba zrobić krucze ciasto na spód naszej tarty. Trzeba pamiętać o tym, że po wyrobieniu takiego ciasta należy schować go do lodówki na 1 godzinę. Wyłożyć ją na naszą blaszkę, ponakł, położyć folię aluminiową i wysypać na nią fasolę, aby obciążyła nasz spód i piec w piekarniku przez ok. 10-15 minut. W tym czasie robimy masę z 3 jajek, 500 ml śmietany 18%, sera pleśniowego, szczypty gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wszystko to wylewamy na ciasto i kładziemy pokrojone szparagi, pomidorki i kawałki fety. Wkładamy spowrotem do piekarnika na 30 min. Kroimy na kawałki i obsypujemy szczypiorkiem. I voila! Gotowy pyszny obiad można śmiało podawać na każdym przyjęciu.

Wieczorne upały? Oto pomysł na kolację

Prostą, lekką kolacją tak samo jak i śniadaniem mogą być sałatki. Bardzo dobrą opcją będzie sałatka z tuńczykiem, do której wykorzystamy ulubioną sałatę i wszelkie warzywa, na które mamy ochotę. Można dodać kukrydzę, pomidory i ogórka, a wszystko zalać sosem vinegret. 

Placuszki z cukini to kolejny pomysł na danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia. Placuszki mogą być podawane z czymś lub być samodzielną przekąską. Składniki potrzebne to mąka pszenna, jajko, mleko, cukinie, cebula, koperek i oliwa a oliwek do podsmażenia. Cukinie należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odsączyć z niej z wodę, skroić cebulę i posiekać koperek. Wszystkie składniki razem dobrze zmieszać i uformowane placuszki kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni.

Zobacz także: Letnie przepisy z sezonowych warzyw - smaczne dania

Polecamy też: Dieta sezonowa na studencką kieszeń

AS

fot. pexels.com/Ella Olsson

Słowa kluczowe: letnie potrawy, dania na lato, jedzenie latem, lekkie potrawy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]

Są ludzie, którzy potrafią w pomysłowy sposób "załatwić" cebulę raz dwa! I to w niezwykle zabawny sposób!

Smaczne i zdrowe pomysły na kolację
Smaczne i zdrowe pomysły na kolację

Kolacja nie musi być nudna. Zobacz co możesz przyrządzić, żeby zjeść smacznie i zdrowo

Polecamy
Polecamy
Ostatnio dodane
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]

Są ludzie, którzy potrafią w pomysłowy sposób "załatwić" cebulę raz dwa! I to w niezwykle zabawny sposób!

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.