Sosy do sałaty
2007-10-13 20:39:03Sosów do sałaty jest mnóstwo. Można ją polać oliwą z oliwek albo śmietaną i niektórym już wystarczy. Ja jednak zdecydowanie wolę kilkuskładnikowe sosy. Podstawowy sos vinegrette w moim wykonaniu składa się z:
- Oleju/oliwy
- Octu
- Cukru
- Soli
Proporcje są proste bo wszystkiego tyle samo, oprócz soli. Solimy tylko do smaku. Wszystko mieszamy aż cukier się rozpuści i gotowe! Można dodać do tego sosu jeszcze suszone lub świeże zioła, szczypiorek, koperek – co kto lubi.
Mój ulubiony sos do sałaty to sos z:
- Śmietany (200ml)
- Octu (2 łyżeczki)
- Cukru (3 łyżeczki)
- Cebuli ( 1 sztuka, pokrojona w kosteczkę)
- Soli (1/2 łyżeczki)
Wszystko mieszamy i dodajemy do sałaty. Pycha!!!
Kiedyś z zagranicy przywiozłam przepis na tzw. sos andaluzyjski. Składniki nieco zaskakują, a raczej jeden składnik, ale sos jest zaskakująco dobry. Składniki to:
- Majonez (1/2 szklanki)
- Koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
- Czerwona papryka (1 sztuka pokrojona drobniutko lub starta na tarce)
- Dżem truskawkowy (1 łyżeczka)
- Sól
- Cukier
Wszystko mieszamy i podajemy do sałaty, albo jak ja to robię – do chipsów.
Pisząc o sałacie mam na myśli nie tylko tradycyjną maślaną sałatę, ale każdą jej odmianę oraz wszystko co się do sałaty czasem dodaje – pomidory, ogórki, paprykę, rzodkiewkę itd.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- Oleju/oliwy
- Octu
- Cukru
- Soli
Proporcje są proste bo wszystkiego tyle samo, oprócz soli. Solimy tylko do smaku. Wszystko mieszamy aż cukier się rozpuści i gotowe! Można dodać do tego sosu jeszcze suszone lub świeże zioła, szczypiorek, koperek – co kto lubi.
Mój ulubiony sos do sałaty to sos z:
- Śmietany (200ml)
- Octu (2 łyżeczki)
- Cukru (3 łyżeczki)
- Cebuli ( 1 sztuka, pokrojona w kosteczkę)
- Soli (1/2 łyżeczki)
Wszystko mieszamy i dodajemy do sałaty. Pycha!!!
Kiedyś z zagranicy przywiozłam przepis na tzw. sos andaluzyjski. Składniki nieco zaskakują, a raczej jeden składnik, ale sos jest zaskakująco dobry. Składniki to:
- Majonez (1/2 szklanki)
- Koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
- Czerwona papryka (1 sztuka pokrojona drobniutko lub starta na tarce)
- Dżem truskawkowy (1 łyżeczka)
- Sól
- Cukier
Wszystko mieszamy i podajemy do sałaty, albo jak ja to robię – do chipsów.
Pisząc o sałacie mam na myśli nie tylko tradycyjną maślaną sałatę, ale każdą jej odmianę oraz wszystko co się do sałaty czasem dodaje – pomidory, ogórki, paprykę, rzodkiewkę itd.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: sosy do sałaty do sałatek przepisy kulinarne kulinaria gotowanie