Wybierz miasto
Kobieta Logowanie / Rejestracja
Znajdujesz się w ogólnopolskim wydaniu.

Trzy dania na szybkie przyjęcie

2015-07-23

Nie jesteś mistrzem patelni a ostatnie naleśniki jeszcze nie odkleiły się od sufitu. Kiedy robisz ciasto na pizzę to kształtem przypomina menisk wklęsły. Dzięki tym 3 przepisom wszyscy goście będą pod wrażeniem twojego kulinarnego kunsztu a Ty wcale się nie narobisz.


Babka jogrtowa


Składniki:

-225 g jogurtu naturalnego
-200 g drobnego cukru do wypieków
-150 ml oleju
-450 g mąki pszennej
-4 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół opakowania cukru waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.

2. Jajka (w całości) i cukier ubić mikserem. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, w trzech turach, wymieszać szpatułką.

3. Piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.


Sałatka brokułowa


Składniki:

- dwa mniejsze lub jeden duży kwiatek brokuła
- ok. 10-15 dag sera feta
- garść płatków migdałów
- sól, pieprz

Sposób przygotowania: 


1. Brokuły podzielić na małe różyczki odcinając je od łodygi. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i blanszować ok. 2-3  minuty, w przypadku mrożonki - jeszcze krócej.

2. Wyjąć z wody łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i ułożyć na talerzu do wystudzenia.

3. Migdały wrzuć na podgrzaną, teflonową patelnię i przytrzymać na ogniu do lekkiego zezłocenia.

4. Brokuły posypać fetą i migdałami.

 

Bruschetta

Składniki:

-1 bagietka
-3 drobno pokrojone pomidory, oczyszczone z pestek
-1 drobno posiekana cebula
-1 ząbek czosnku, posiekany
-0,5 łyżeczki suszonej bazylii
-0,5 łyżeczki suszonego oregano
-1 szczypta soli
-1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
-225 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. W małej misce dobrze wymieszać pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.

2. Nagrzać piekarnik do 190°C.

3. Pokroić bagietkę skośnie na 12 kromek. Ułożyć kromki na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez 5 minut, aż uzyskają złoty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 120°C.

4. Ponakładać mieszankę pomidorową po równo na wszystkie tosty, a na wierzchu każdego położyć plasterek mozzarelli. Włożyć blachę z grzankami z powrotem do piekarnika i podpiekać, aż ser się roztopi i zacznie wtapiać się w pomidory, czyli około 2 minuty. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

LZ

Dodaj do:
  • Wykop
  • Flaker
  • Elefanta
  • Gwar
  • Delicious
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Google
  • Yahoo
znak zodiaku: baran - horoskop kulinaria

Licznik BMI

Kalkulator miłosny

 
FB dlaMaturzysty.pl reklama