Mazurek na Wielkanoc 2021: przepisy na smak jak u babci
2021-03-27 14:12:36Zbliżają się święta wielkanocne 2021, a wraz z nimi tradycyjne potrawy. Mazurek to niskie ciasto, formowane w różne kształty i często pięknie ozdobione, w motywy wielkanocne. Mazurek można ozdobić na przykład konfiturami, bakaliami, orzechami lub galaretką. Sprawdźcie dwa sprawdzone przepisy na Mazurki.
Mazurek bakaliowy (cygański)
- 25 dag mąki
- 25 dag masła
- pięć jaj
- 15 dag cukru
- 20 dag migdałów
- 10 dag fig
- 20 dag rodzynków
- 20 dag orzechów
- 1 laska wanilii
- masło
- tarta bulka do formy
Migdały sparzyć, obrać ze skórek, pokrajać w paski. Orzechy posiekać, rodzynki umyć i przebrać. Figi umyć i pokroić w paski. Masło utrzeć w donicy na śmietanę, ucierając w dalszym ciągu dodawać po jednym jaju i po jednej łyżce cukru. Mąkę przesiać i wymieszać z bakaliami, dodać utłuczona wanilię.
Utartą masę wymieszać dokładnie z bakaliami oprószonymi mąką i włożyć cienką warstwą na płaską dużą blachę wysmarowaną masłem i wysypana tarta bułką. Upiec. Przed podaniem Mazurek kraje się wąskie długie paski. Uwagę można połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera
Mazurek orzechowy z miodem
- 30 dag orzechów włoskich
- 40 dag cukru pudru
- 5 białek
- 2 łyżki miodu
- 1 wafel
- wanilia
Orzechy przebrać, pokrajać. Przygotować naczynie z wrzącą wodą. Ułożyć wafel na kwadratowej blaszce lub w tortownicy. Ubić pianę, pod koniec dodając cukier, wstawić na parę i ubijać, zgęstnieje, zdjąć z pary ubijać do ostudzenia na stole.
Miód, o ile jest scukrzony, zagotować. Ostudzoną masę wymieszać z orzechami, miodem i wanilią, wyłożyć na wafel, wyrównać z wierzchu i na bokach. Wstawić do średnio ogrzanego piekarnika i piec około 30 min. Wyjąć, oddzielić ostrym nożem od blachy, zdjąć i ułożyć na deseczce. Na drugi dzień można krajać.
Karolina Klińska
fot. Krzysztof Zatycki