Dlaczego warto częściej sięgać po żurawinę?
2022-11-02 11:08:24Nie ulega wątpliwościom, że podstawą zdrowego stylu życia jest przede wszystkim dobrze zbilansowana dieta. Niestety wiele osób zapomina często o regularnym spożywaniu wartościowych produktów, w tym także owoców, spośród których prawdziwą bombą witaminową jest zwłaszcza żurawina. Dlaczego warto jeść ją regularnie i jakie dania można z niej zrobić?
Zobacz też: Z jakich powodów warto jeść banany?
Żurawina — świeża czy suszona?
Warto wiedzieć, że żurawina należy do grupy roślin wrzosowatych, a jej najbardziej znane odmiany to żurawina amerykańska i błotna, które hoduje się także w Polsce. Jej cechą charakterystyczną są intensywnie czerwone owoce przypominające jagody. Niestety ze względu na swój cierpki, kwaśny smak nie jest raczej spożywana na surowo. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się w suszonej wersji nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również jako doskonały dodatek do słodkich i wytrawnych dań.
Właściwości żurawiny
Nie da się ukryć, że żurawina jest prawdziwą bombą witaminową i chociażby dlatego warto regularnie ją spożywać. W jej składzie można znaleźć przede wszystkim witaminę A, C i E, luteinę, beta-karoten oraz potas, sód i selen. Nie należy oczywiście zapominać o przeciwutleniaczach, takich jak kwercytyna, która jest cenna zwłaszcza dla diabetyków, ponieważ działa przeciwalergicznie oraz chroni przed rozwojem zaćmy. Dzięki swoim właściwościom żurawina bywa też często wykorzystywana w leczeniu dolegliwości układu moczowego. Sok zawarty w jej owocach uniemożliwia bakteriom przyczepianie się do ścian dróg moczowych i pęcherza moczowego. W ten sposób wszelkie drobnoustroje są natychmiast wypłukiwane z organizmu. Warto wspomnieć również o tym, że żurawina wspomaga działanie nerek, zapobiegając tworzeniu się w nich złogów wapniowych. Ponadto zawiera także proantocyjanidyny, czyli cenne związki bioaktywne, które poprawiają pracę serca, wzmacniają odporność organizmu oraz hamują proces starzenia.
Pomysły na dania z żurawiny
Podobno jedynym ograniczeniem w kuchni jest wyobraźnia. Dobrze jest czasem puścić wodze fantazji i przygotować spektakularne danie, które zachwyci wszystkich dookoła. Żurawina sprawdzi się w tej kwestii doskonale, ponieważ liczba pomysłów na jej wykorzystanie jest niemalże nieograniczona. Świetnie komponuje się ona z daniami mięsnymi, zwłaszcza z tymi przygotowanymi na bazie drobiu, wieprzowiny i dziczyzny. Równie ciekawym pomysłem może być przygotowanie jej w postaci sosu do sałatek. Wiele osób dodaje suszoną żurawinę do różnego rodzaju wypieków i deserów. W okresie jesienno-zimowym genialnie sprawdzi się w towarzystwie pomarańczy, jabłek, orzechów, białej czekolady oraz przypraw korzennych jako dodatek do kruchych ciasteczek, babeczek oraz bułeczek. Ponadto będzie ona idealnym dodatkiem do naparów. Rozgrzewająca herbata z dodatkiem soku z żurawiny z pewnością doda mnóstwo energii na chłodniejsze wieczory!
WG
fot. pexels
Źródło: interia.pl, smazymy.com