Z kulinarnego bloga - Kobieta

Dlaczego warto częściej sięgać po żurawinę?

2022-11-02 11:08:24

Nie ulega wątpliwościom, że podstawą zdrowego stylu życia jest przede wszystkim dobrze zbilansowana dieta. Niestety wiele osób zapomina często o regularnym spożywaniu wartościowych produktów, w tym także owoców, spośród których prawdziwą bombą witaminową jest zwłaszcza żurawina. Dlaczego warto jeść ją regularnie i jakie dania można z niej zrobić?

Zobacz też: Z jakich powodów warto jeść banany?

Dlaczego warto jeść żurawinę

Żurawina — świeża czy suszona?

Warto wiedzieć, że żurawina należy do grupy roślin wrzosowatych, a jej najbardziej znane odmiany to żurawina amerykańska i błotna, które hoduje się także w Polsce. Jej cechą charakterystyczną są intensywnie czerwone owoce przypominające jagody. Niestety ze względu na swój cierpki, kwaśny smak nie jest raczej spożywana na surowo. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się w suszonej wersji nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również jako doskonały dodatek do słodkich i wytrawnych dań.

Właściwości żurawiny

Nie da się ukryć, że żurawina jest prawdziwą bombą witaminową i chociażby dlatego warto regularnie ją spożywać. W jej składzie można znaleźć przede wszystkim witaminę A, C i E, luteinę, beta-karoten oraz potas, sód i selen. Nie należy oczywiście zapominać o przeciwutleniaczach, takich jak kwercytyna, która jest cenna zwłaszcza dla diabetyków, ponieważ działa przeciwalergicznie oraz chroni przed rozwojem zaćmy. Dzięki swoim właściwościom żurawina bywa też często wykorzystywana w leczeniu dolegliwości układu moczowego. Sok zawarty w jej owocach uniemożliwia bakteriom przyczepianie się do ścian dróg moczowych i pęcherza moczowego. W ten sposób wszelkie drobnoustroje są natychmiast wypłukiwane z organizmu. Warto wspomnieć również o tym, że żurawina wspomaga działanie nerek, zapobiegając tworzeniu się w nich złogów wapniowych. Ponadto zawiera także proantocyjanidyny, czyli cenne związki bioaktywne, które poprawiają pracę serca, wzmacniają odporność organizmu oraz hamują proces starzenia.

Pomysły na dania z żurawiny

Podobno jedynym ograniczeniem w kuchni jest wyobraźnia. Dobrze jest czasem puścić wodze fantazji i przygotować spektakularne danie, które zachwyci wszystkich dookoła. Żurawina sprawdzi się w tej kwestii doskonale, ponieważ liczba pomysłów na jej wykorzystanie jest niemalże nieograniczona. Świetnie komponuje się ona z daniami mięsnymi, zwłaszcza z tymi przygotowanymi na bazie drobiu, wieprzowiny i dziczyzny. Równie ciekawym pomysłem może być przygotowanie jej w postaci sosu do sałatek. Wiele osób dodaje suszoną żurawinę do różnego rodzaju wypieków i deserów. W okresie jesienno-zimowym genialnie sprawdzi się w towarzystwie pomarańczy, jabłek, orzechów, białej czekolady oraz przypraw korzennych jako dodatek do kruchych ciasteczek, babeczek oraz bułeczek. Ponadto będzie ona idealnym dodatkiem do naparów. Rozgrzewająca herbata z dodatkiem soku z żurawiny z pewnością doda mnóstwo energii na chłodniejsze wieczory!

WG

fot. pexels

Źródło: interia.pl, smazymy.com

Słowa kluczowe: żurawina, owoce, właściwości żurawiny, dania z żurawiny
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole - jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

święta w duchu zero waste
Święta zero waste - jak nie marnować składników i pieniędzy?

Jak planować, szykować i gotować, by potem nie marnować?

Polecamy
mazurek
Mazurek na Wielkanoc 2021: przepisy na smak jak u babci

Sprawdź, jak zrobić mazurek bakaliowy i mazurek orzechowy z miodem!

produkty wege
Produkty vege dla każdego

Warto zainteresować się roślinnymi zamiennikami mięsa, nabiału, wędlin.

Ostatnio dodane
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole - jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?