Ciasto maślane z jabłkami i żurawiną
2013-09-17 10:45:33Jesienne wieczory w domu? Dlaczego nie! Wystarczy zadbać aby pachniały domowym ciastem, a cóż jest lepszego jesienią niż aromatyczna szarlotka? Wspólne pieczenie ciasta, to doskonały sposób na oswojenie jesiennych dni i alternatywa dla letnich wieczorów spędzanych w ogródku. Zapach pieczonych jabłek z cynamonem i żurawiną amerykańską z pewnością poprawi nam nastrój.
Składniki na 16 kawałków:
450 g mąki
25 g świeżych drożdży
130 g cukru
200 g miękkiego masła
2 jajka (Klasa M)
200 ml letniego mleka
1 szczypta soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
600 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
80 g suszonej żurawiny
40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Połącz mąkę, drożdże, 50 g cukru, 50 g masła, jajka, mleko i sól. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut przy pomocy robota ręcznego z końcówką w formie haka. Pozostaw ciasto na 40 minut
w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
2. Przełóż ciasto na natłuszczoną, głęboką blachę (40 x 30 cm) i rękami oprószonymi mąką rozłóż ciasto równomiernie na całej powierzchni. Pozostaw na kolejne 20 min. do wyrośnięcia.
3. Przy pomocy robota ręcznego z końcówką w formie ubijaczki utrzyj na puszystą masę 150 g masła z 50 g cukru i cynamonem. Obierz jabłka, podziel je na cząstki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w wąskie cząstki. Wymieszaj z sokiem z cytryny.
Zrób w cieście zagłębienia naciskając palcem miejsce przy miejscu. Masło z cynamonem przełóż do szprycki zakończonej końcówką z małym otworem. Ponakładaj porcje masła do zagłębień. Ułóż jabłka i żurawinę na cieście. Całość posyp płatkami migdałów i 30 g cukru. Piecz ciasto na dolnej półce w piekarniku
Czas przygotowania: 1 godzina (plus czas rośnięcia drożdży)
Przybliżona wartość odżywcza jednego kawałka:
Wartość energetyczna: 292 kcal / 1223 kJ
Białko: 5 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 38 g
ip