Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?
2023-02-13 21:01:22Już za chwilę czeka nas wyjątkowe święto, na które czekają wszystkie. Najpowszechniejszymi słodkimi przekąskami zajadanymi w Tłusty Czwartek są pączki w najróżniejszych smakach lub faworki, od których półki sklepowe zaraz zaczną się uginać. Coraz większą popularność zdobywają także donuty, czyli pączki amerykańskie. Co jeszcze możemy upiec w ten dzień? Oto kilka pomysłów słodkich przekąsek idealnych na Tłusty Czwartek.
Zobacz również: Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2023 roku?
Rogaliki
Po pączkach i faworkach to jedna z przekąsek najczęściej przygotowywanych na Tłusty Czwartek. Podobnie jak pączki, możesz je przygotować z dowolnie wybranym przez siebie nadzieniem, a na ich przygotowywaniu spędzisz zaledwie pół godziny. Alternatywą mogą być puszyste i delikatne croissanty robione z ciasta francuskiego, które idealnie sprawdzają się również jako pieczywo śniadaniowe.
Churrosy
Churrosy to tradycyjny hiszpański słodki smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu "pręcików" z ciasta parzonego. Są niezwykle łatwe do przyrządzenia. Będziesz jedynie potrzebować rękawa cukierniczego oraz kilka ogólnodostępnych składników, które prawdopodobnie już znajdują się w Twojej kuchni. Najlepiej smakują z sosem czekoladowym lub sosem słony karmel.
Muffinki
Najczęściej robione są prostym cieście z kawałkami czekolady. Zaleta w przygotowywaniu muffinek jest jednak taka, że możesz je przyrządzić w wielu różnych smakach oraz z przeróżnymi, nawet najbardziej wymyślnymi dodatkami. W ten dzień warto puścić wodzę fantazji i zrobić je w wersji, której nigdy nie próbowałaś. Ich amerykańską odmianą są tzw. cupcakes, które od tradycyjnych babeczek różnią się nie wyrośnięty ciastem oraz znacznie fantazyjnym wykończeniem.
Baklawa
Baklawa to niesamowicie słodki i pyszny deser polurani na bliskim wschodzie, zwłaszcza w kuchni tureckiej, ormiańskiej oraz bałkańskiej. Są to warstwy ciasta filo przełożone najczęściej siekanymi orzechami, miodem i cynamonem. Po upieczeniu deser polewa się jeszcze słodszym syropem z cukru oraz posypuje niesolonymi pistacjami dla zachowania balansu.
Bezy
Niesamowicie prosta i szybka przekąska. Przysmak z dzieciństwa nie jednej osoby. Do ich zrobienia nie musisz wszczynać żadnych specjalnych przygotować, ponieważ przygotowuje się je z jedynie 3 składników: białek, cukru i szczypty soli. Cały ich sekret tkwi w odpowiednim pieczeniu i suszeniu.
Pączki Hiszpańskie (gniazdka)
Delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku pączki w formie "gniazdka" robione z ciasta parzonego. Nazywane także wiedeńskimi. Słodki smak zawdzięczają lukrowi, którymi są smarowane na sam koniec. Idealnie nadają się do porannej kawy lub herbaty.
Kokosanki
Kokosanki to małe ciastka kokosowe przygotowywane na białkach z wiórkami. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Są szybkie i łatwe do zrobienia, a dobrze przechowywane zachowają świeżość nawet do kilku dni! Nadają się również do zamrożenia, więc nic się nie zmarnuje nawet, jak zrobisz ich za wiele.
MS
fot. pixabay
źródło: domowe-wypieki.pl