Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?
2023-04-12 09:05:3112 kwietnia obchodzimy w Polsce Dzień Czekolady. Z tym przysmakiem miał do czynienia każdy i cieszy się on ogromnym zamiłowaniem wśród konsumentów. Czego nie wiesz o czekoladzie?
Zobacz też: Ronciglione najpiękniejszym miasteczkiem we Włoszech. Co w nim niezwykłego?
Jak powstała czekolada?
Wszystko zaczęło się w momencie odkrycia Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. To właśnie on przywiózł z nowego kontynentu ziarna kakaowca do Europy. Początkowo nie było wiadomo jak można je wykorzystać, jednak z czasem popularne stało się zalewanie startego ziarna kakaowca wodą z dodatkiem cukru. W XIX wieku zaczęto zajmować się metodą proszkowania, a następnie alkalizowaniem czekolady. Francisa Fry połączył tłuszcz kakaowy z kakao i cukrem - w ten sposób powstała pierwsza czekolada.
Ciekawostki o czekoladzie, które musisz znać!
- Najlepszym miejscem do przechowywania czekolady jest tam, gdzie chłodno i ciemno. Idealna temperatura dla tego produktu to 20 stopni Celsjusza.
- Czekolada buduje odporność organizmu. Ziarna kakaowca są źródłem flawonidów, które działają przeciwzapalnie i oczyszczająco. Ważne jest, że takie korzyści może dać jedynie czekolada z zawartością kakao minimum 70%.
- Szwajcarzy spożywają najwięcej czekolady. Na jedną osobę przypada 10,4 kg przysmaku rocznie.
- Czekolada posiada właściwości przeciwkaszlowe. To przez zawartość teobrominy, która usprawnia przepływ powietrza.
- Kakao zawiera związek, który usprawnia ukrwienie mózgu. Dzięki temu można śmiało stwierdzić, że czekolada poprawia pamięć.
- Największa tabliczka czekolady waży 5443 kg, została wyprodukowana w Chicago.
- Biała obwódka na czekoladzie wcale nie jest szkodliwa. To tylko skrystalizowany tłuszcz.
- Masło kakaowe jest także stosowane do produkcji kosmetyków.
- Zjedzenie czekolady powoduje produkcję endorfin.