5 pomysłów na zdrowe przekąski w maju
2022-04-28 14:04:53Maj jest miesiącem, w którym możemy w stu procentach powitać wiosnę. To oznacza też pojawienie się sezonowych warzyw i owoców, co umożliwia przygotowanie wielu zdrowych przekąsek. Jakie posiłki robić w maju?
Zobacz też: Twoje włosy szybko się przetłuszczają? Sprawdź, co może być tego przyczyną.
Smoothie
Tę przekąskę w formie płynnej można przygotowywać z wielu różnych składników, zarówno owoców, jak i warzyw. Do przyrządzenia smoothie prócz bazowego płynu potrzebne będzie warzywo - świetnie sprawdzi się np. jarmuż, szpinak czy botwinka. Następnie należy wybrać ulubione owoce. W maju możemy wykorzystać truskawki, gruszki i jabłka. Dobrze jest dodać także orzechy bądź masło orzechowe, jako źródło tłuszczu, sok z cytryny i płatki owsiane lub nasiona chia.
Owsianki
Płatki owsiane można wykorzystać na wiele sposobów. Na blogach kulinarnych znajdziemy mnóstwo pomysłów na przygotowanie owsianek nocnych lub na ciepło. Jako dodatek bardzo dobrze sprawdzą się sezonowe owoce, takie jak truskawki, rabarbar, winogron. Ten pomysł spodoba się osobom, które nie lubią nudy. Dania z płatków owsianych mogą być śniadaniem, a także przekąską. To posiłki zdrowe, sycące i jednocześnie niskokaloryczne.
Ulubione owoce z jogurtem
Ten pomysł również nada się dla osób, którym na zdrowe odżywianie brakuje czasu. Ulubione owoce można pokroić i wymieszać z preferowanym jogurtem, np. naturalnym lub skyrem. Taki posiłek można w stu procentach dopasować do siebie. Jest zdrowy, szybki w przygotowaniu, niskobudżetowy i łatwo zabrać go ze sobą do pracy.
Sałatka owocowa
Kolejne danie, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a zapewni energię na większość dnia. Również łatwo dopasować jego składniki do osobistych preferencji i sezonu. Posiłek niskokaloryczny, sycący i zróżnicowany sprawdzi się najlepiej jako drugie śniadanie.
Surowe warzywa z hummusem
To przekąska, którą można przygotować w dosłownie 5 minut. Jest to świetny pomysł na lunch w trakcie pracy. Szybkie w przygotowaniu danie wcale nie musi być niezdrowe, a wręcz przeciwnie, dostarcza dużo niezbędnych wartości odżywczych.
KD
fot. pexels.com/@orlovamaria/