Dlaczego warto myć owoce i warzywa?
2017-08-02 13:33:24Od zawsze jesteśmy uczeni, że warzywa i owoce są zdrowe i należy je spożywać, a przedtem je umyć. Takie postępowanie ma nam zapewnić odporność na choroby, ładny wygląd i dużo energii… a co jeżeli ich nie umyjemy?
Naturalne produkty często wyglądają bardzo zachęcająco, zwłaszcza świeże owoce – aż chce się je spróbować prosto z koszyka lub z drzewa! Niestety, to może być bardzo zły pomysł…
Chemikalia
Rozwój cywilizacyjny doprowadził do potrzeby zwiększenia produkcji wszystkiego,
w tym żywności. Tradycyjne sposoby uprawy roli, narażały plony na wiele strat
oraz często okazywały się zbyt powolne i za mało obfite. Rozwiązaniem okazały
się pestycydy oraz specjalne, przyspieszające rozwój dorodnych roślin nawozy. Jedna
logicznym jest, że coś co potrafi odpędzać i zabijać robaki, raczej nie będzie obojętne
wobec organizmu człowieka, podobnie, jak inne substancje chemiczne.
Teoretycznie, wszystko wystarczy zmyć, i jest to jeden głównych powodów dla których warto myć owoce i warzywa. Niestety, sprawa nie jest taka prosta. Chemikalia, mogą też wsiąkać w pożywienie, a wtedy powierzchowne przemywanie jest nieefektywne. Nie jest jednak aż tak źle, ponieważ rośliny zazwyczaj przetwarzają to co w nie wsiąka i zawartość szkodliwych substancji, zostaje znacznie obniżona i mieści się w normach, w których nie powinny sprawiać nam problemu. A powierzchowne mycie przydaje się i tak, by wyeliminować to, co było na powierzchni.
Naturalne
niebezpieczeństwa
Widząc błyszczące jabłuszko, można łatwo zapomnieć, że w rzeczywistości nie jest
ono czyste. W trakcie zbiorów, owoce i warzywa mają kontakt z naturą. Po
zebraniu mogą z ich zostać piasek, ziemia i wszystkie żyjące w niej bakterie. W Trakcie zbiorów i transportu są dotykane przez wielu ludzi po drodze. Nie wspominając
już o zwierzętach czy ptakach, które mogły urządzić sobie wycieczkę po polach i
sadach oraz często nie widocznych na pierwszy rzut oka, larwach owadów i
pasożytów czy bakteriach i zarazkach, które mogą być wszędzie.
Komfort
Zasadniczo, jednym z głównych powodów mycia warzyw i owoców powinien być
też po prostu nasz komfort. Może i od razu po jednorazowym nie umyciu owoców i
warzyw przed jedzeniem, nic nam się nie stanie, ale po co ryzykować? Chwila
pracy nad naszym pożywieniem może nam oszczędzić stresu i potencjalnych nieprzyjemności
jak piach miedzy zębami. Jedzenie będzie też wydawało się nam świeższe i co tu
dużo mówić, lepsze!
Jak więc myć jedzenie?
Wiele osób krótko polewa wodą warzywa i owoce i… nie jest to wielki błąd,
ale warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach! Przede wszystkim, pamiętajmy o
sobie - umyjmy nasze ręce zanim weźmiemy
się za pożywienie, w końcu co z tego, że ono będzie czyste, jeżeli nasze ręce
będą nawet brudniejsze, niż jedzenie przed płukaniem?
Co do samych warzyw i owoców, najważniejsze jest użycie ciepłej wody i nie robienie tego, przez zaledwie parę sekund. Najlepszą metodą, jest umieszczenie produktów w naczyniu, gdzie je opłuczemy, po czym pozwolimy im wyschnąć samoistnie na np. papierowym ręczniku. Jeżeli jednak zależy ci na czasie, porządne płukanie i proste wytarcie ich nie będzie tragedią.
Pamiętaj o zagrożeniach, eliminuj je i ciesz się darami natury!
KSK
fot.
designermikele/pixabay.com
Źródła: nutricus.pl, polskieradio.pl