Dżem z cukinii
2008-09-12 16:14:26- 1,25 kg cukinii obranej i bez pestek
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
- sok z wyciśniętej cytryny
- 0,25 kg cukru
- sól do smaku
Wykonanie:
1. Umyte i obrane cukinie pozbawiamy nasionek. Resztę ucieramy na tarku. Możemy także ją pokroić w drobną kosteczkę.
2. Zalewamy szklanką wody i dusimy dopóki z cukinii nie zrobi się jednorodna masa (powinien powstać mus, wyglądem przypominający mus z jabłek). Należy ją od czasu do czasu przemieszać, żeby spodnia wartwa nie przywarły do garnka.
3. Gdy woda odparuje, a mus już będzie miał jednorodną postać wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
4. Kiedy cukier już się rozpuści, należy zdjąć garnek z gazu i wsypać galaretkę. Dokładnie mieszamy, żeby galaretka mogła się rozpuścić i dodajemy soku z cytryny.
5. Sprawdzamy smak, jeśli chcemy uzyskać dżem bardziej słodki należy dać więcej cukru, jak ma być bardziej kwaśny dodać jeszcze jedną cytrynę czy szczyptę kwasku cytrynowego.
6. Dżem wsadzamy do wyparzonych słoiczków np. 0,33 czy 0,2.
7. Można go jeść od razu, lub wstawić do piwnicy czy innego ciemnego pomieszczenia i zajadać zimą. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, a także ryżu na gorąco czy makaronu na słodko.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)