Zdrowie - Kobieta

Masz ataki obżarstwa? Zobacz dlaczego!

2012-09-19 09:00:51

Stajesz czasami w obliczu niepohamowanej ochoty na coś słodkiego, talerz makaronu czy też paczkę ciastek? Zaczynasz jeść i nie przestajesz kiedy jesteś już pełna tylko kiedy skończysz całe opakowanie?

Ostatnie badania wzięły pod lupę tego typu zachowania próbując wyjaśnić fizjologiczną ich przyczynę. To co ukazały jest zaskakujące. Ludzi regularnie pochłaniających w danej chwili duże ilości jedzenia łączy bowiem jeden wspólny aspekt – mają niski poziom tryptofanu. Jest on prekursorem serotoniny – tak dobrze znanego hormonu szczęścia.

Tryptofan jest aminokwasem naturalnie występującym w produktach spożywczych. Dieta uboga w niektóre z nich może skutkować jego niedoborem. Co ciekawe w diecie osób, u których była niewystarczająca podaż witaminy B3, tryptofan zostawał użyty przez organizm w celu produkcji przez wątrobę tej witaminy. Co za tym idzie nie tylko bezpośredni niedobór tego aminokwasu ma wpływ na objadanie się. Szczególnie ważne okazują się bowiem witaminy z grupy B. W przypadku niedoboru witaminy B6 - nawet stosunkowo niewielkiego tryptofan ulega degradacji do łagodnie toksycznych metabolitów – co skutkuje znów jego niedoborem. Nasz mózg dostaje przeciętnie ok.1% tryptofanu pochodzącego z pożywienia, a bariera krew-mózg w znacznym stopniu utrudnia jego absorpcję.

Jaki ma wpływ to na ataki obżarstwa? Gdy zjadamy duże ilości węglowodanów prostych czyli wyrobów cukierniczych, słodyczy nasz organizm wyzwala duże ilości insuliny by zmniejszyć ciągle wzrastający poziom cukru we krwi. Insulina również usuwa z krwi pięć innych aminokwasów jak walina, izoleucyna, leucyna, tyrozyna i fenyloalanina – ułatwiając tym samym drogę do mózgu tryptofanowi. Tam zwiększa się poziom serotoniny, która zapewnia uczucie błogości, zmniejsza napięcia i stresy. Dlatego u osób podenerwowanych często pojawia się problem zajadania problemów, zwiększa to u nich uczucie pozornego spokoju i relaksu.

Aby zapobiec periodycznym atakom przejadania się należy stosować racjonalną i dobrze zbilansowaną dietę, w której nie zabraknie naturalnych źródeł witamin z grupy B i aminokwasów egzogennych. Nie należy na własną rękę suplementować tryptofanu jeśli nie ma się problemu z depresją, a ataki nie przybierają formy zaburzeń odżywiania się.

Joanna Jamróz
http://your-naturalhealth.blogspot.com

Słowa kluczowe: ataki obżarstwa przyczyny skutki jak zapobiegać dieta
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Przesadziłeś z klimatyzacją? Oto sposoby na bolące latem gardło
Przesadziłeś z klimatyzacją? Oto sposoby na bolące latem gardło

Jak szybko wyleczyć się i stanąć na nogi? Zobaczcie proste, domowe sposoby, aby gardło wróciło do pełni sił.

Wegetarianizm w ciąży - dobra decyzja?
Wegetarianizm w ciąży - dobra decyzja?

Dieta wegetariańska budzi wiele kontrowersji szczególnie jeśli stosowana jest przez kobiety ciężarne. Czy istnieje jakieś ryzyko stosowania diety jarskiej? Czy jest ona zdrowa?

Zobacz także
ciÄ…Åźa
Twoje dziecko w osiemnastym tygodniu ciąży

Czy wiesz, że charakterystyczne dermatoglify lub inaczej linie papilarne występują wyłącznie u ssaków naczelnych (w tym ludzi) oraz koali?

sposoby na alergie
Dopadła cię alergia? Zobacz, jak z nią wygrać

Alergia potrafi uprzykrzyć życie i osłabić cały organizm

jak schudnąć
Chcesz szybciej schudnąć? Oto sposoby!

Lato to najlepszy czas, aby znaleźć w sobie motywację do schudnięcia!

Ostatnio czytane
Przesadziłeś z klimatyzacją? Oto sposoby na bolące latem gardło
Przesadziłeś z klimatyzacją? Oto sposoby na bolące latem gardło

Jak szybko wyleczyć się i stanąć na nogi? Zobaczcie proste, domowe sposoby, aby gardło wróciło do pełni sił.

Wegetarianizm w ciąży - dobra decyzja?
Wegetarianizm w ciąży - dobra decyzja?

Dieta wegetariańska budzi wiele kontrowersji szczególnie jeśli stosowana jest przez kobiety ciężarne. Czy istnieje jakieś ryzyko stosowania diety jarskiej? Czy jest ona zdrowa?

Popularne
Kurzajka – chwast na naszej skórze
Kurzajka – chwast na naszej skórze

Często pojawiają się nagle. Są szarawymi, czasem zielonkawymi naroślami z chropowatą powierzchnią. Najczęściej wybierają dłonie i stopy.

Kaloryczne procenty
Kaloryczne procenty

Powoli zaczynają się juwenalia i niekończące się imprezy do białego rana. Coraz ładniejsza pogoda zachęca do spotkań ze znajomymi i wspólnego grillowania. A wszystkiemu towarzyszy alkohol.