Surówka z kalarepki i ogórka
2008-04-11 22:55:42Wielkimi, choć niezdecydowanymi krokami zbliżają się ciepłe, wiosenne dni. Wraz ze zmianą pory roku każda z nas chciałaby się poczuć lekko i świeżo. Zamieńmy ciężkie i treściwe potrawy na dania pełne „lekkości”, witamin i kolorów. Warzywa będą niezbędne do szybkiego i prostego przyrządzenia smacznych surówek.
Składniki:
- młoda kalarepka
- 2 małe świeże ogórki
- sok z cytryny
- 3 łyżki posiekanego kopru
- ½ szklanki jogurtu
- sól i pieprz
Kalarepkę oczyść z dużych, stwardniałych liści, pozostawiając te młode, umyj i obierz. Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Młode listki kalarepki posiekaj. Kalarepkę utrzyj na tarce z dużymi otworami i posyp solą, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj ją z jogurtem i zieleniną. Przypraw i wymieszaj z ogórkami. 1 porcja ma ok. 40 kcal.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Składniki:
- młoda kalarepka
- 2 małe świeże ogórki
- sok z cytryny
- 3 łyżki posiekanego kopru
- ½ szklanki jogurtu
- sól i pieprz
Kalarepkę oczyść z dużych, stwardniałych liści, pozostawiając te młode, umyj i obierz. Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Młode listki kalarepki posiekaj. Kalarepkę utrzyj na tarce z dużymi otworami i posyp solą, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj ją z jogurtem i zieleniną. Przypraw i wymieszaj z ogórkami. 1 porcja ma ok. 40 kcal.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne surówka kalarepka ogórek kulinaria gotowanie