Zupa krem z pomidorów
2009-10-07 12:56:32Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki dla 4 osób:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa
- 1 l zimnej wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki tartego parmezanu
- szczypta soli
- odrobina grubo zmielonego, czarnego pieprzu
- kilka listków bazylii do ozdobienia
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie umyć, sparzyć. Następnie obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek i zeszklić cebulę na złocisty kolor. W międzyczasie przygotować bulion. Do garnka wlać 1l wody, zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dodać pokrojone pomidory, cebulę, łyżkę sosu sojowego i przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem. Zagotować i wymieszać wszystkie składniki. Następnie lekko ostudzić, wycisnąć czosnek i zmiksować blenderem. Gotowy krem rozlać do głębokich talerzy, posypać parmezanem i przyozdobić świeżą bazylią. Podawać z grzankami czosnkowymi. Smacznego!
Paulina Rosińska
(paulina.rosinska@dlastudent.pl)