Niespotykane potrawy - przepis na zupę śledziową
2018-12-13 11:14:05Boże Narodzenie to magiczny okres, który spędzamy w rodzinnym gronie. Obok Wielkanocy jest to najważniejsze święto chrześcijan, w którym ciepła, radosna atmosfera oczekiwania wydaje się być niezwykle istotna. Czas ten zapewne kojarzy nam się z przepięknie pachnącym wigilijnym stołem, na którym znajdują się wyjątkowe potrawy. Przedstawiamy przepis na jedną z nich, dość rzadko spotykaną na polskich stołach – zupę śledziową.
Wigilijna kolacja zaczyna się wraz z pojawieniem się
pierwszej gwiazdki. To wtedy całą rodziną zasiadamy przy stole, na którym
znajduje się tradycyjnie dwanaście potraw. Jak nakazuje tradycja, powinno się
skosztować każdej z nich. Wśród
potraw może pojawić się bardzo prosta w wykonaniu, ale przepyszna zupa
śledziowa. Większość składników potrzebnych do jej wykonania znajdziemy z
pewnością w swoich szafkach kuchennych. Przedstawiamy przepis i sposób jej
wykonania.
Do przygotowania zupy śledziowej potrzebne będą:
- 7 ziemniaków;
- 0,5 kg śledzi solonych;
- 400ml śmietany 18%;
- 1 szklanka octu;
- 2 szklanki wody;
- 6 liści laurowych;
- 10 ziaren ziela angielskiego;
- 2 cebule;
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób wykonania:
1. Na początku gotujemy zalewę. Do półlitrowego garnka wlewamy szklankę octu oraz dwie szklanki wody. Do tego dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Zostawiamy do momentu zagotowania.
2. W tym czasie cebulę kroimy w piórka bądź talarki i posypujemy cukrem. Następnie "dusimy" całość ręką.
3. Gdy zalewa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i krótko ją gotujemy – ok. 20-30 min. Cebulę wrzucamy do wywaru na minutę przed końcem gotowania.
4. Po zagotowaniu studzimy wywar i zalewamy nim śledzie. Najlepiej namoczyć je przestudzoną wodą z odrobiną mleka na 2 godziny przed ich zalaniem. Możemy pokroić je na mniejsze kawałki, np. w kostkę.
5. Do wywaru dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy.
W miarę możliwości zupę śledziową najlepiej przygotować dzień przed Wigilią (ewentualnie w wigilijny poranek). Wtedy składniki zdążą nabrać lepszego smaku. W takim wypadku należy odstawić zalewę ze śledziami na noc i dopiero na drugi dzień dodać do niej śmietanę.
Zupę śledziową podajemy wraz z ugotowanymi w oddzielnym garnku ziemniakami w mundurkach, które obieramy z łupin. Możemy doprawić ją pieprzem i solą oraz dowolnie udekorować, np. koperkiem.
AW
fot. Pexels.com